avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma unde am lucrat imi cere despagubiri de inventar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma unde am lucrat imi cere despagubiri de inventar

Buna ziua.

In data de 20 aprilie 2012 am primit prin posta o notificare din partea unui magazin alimentar unde am lucrat din octombrie 2009 pana in ianuarie 2011, in care se scriu urmatoarele (citez):

"1. Subscrisa SC ... SA va adresam urmatoarea notificare prin care va facem cunoscut faptul ca figurati in evidentele societatii noastre cu un debit in suma de 7000 lei, reprezentand cota de participare de 3% din prejudiciul total de 240.000 lei din gestiunea Magazinului nr 2, prejudiciu constatat si calculat in urma inventarierii bunurilor din data de 12 februarie 2012.
2. Suma a fost calculata proportional cu timpul efectiv lucrat de catre dvs. de la ultima inventariere in cadrul Magazinului nr 2, in perioada mai 2010 - 12 februarie 2012, in functia de vanzator, respectiv 1600 ore, in conformitate cu prevederile art. 23 si urmatoarele din Legea nr. 22/1969, republicata, privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici si institutiilor publice.
3. In acest sens, va invitam sa va prezentati la sediul societatii noastre in data de 15 mai 2012, ora 15, in vederea rezolvarii si clarificarii situatiei.
4. Va facem cunoscut ca in caz de neprezentare vom apela la mijloacele legale in vederea acoperirii prejudiciului, ocazie cu care veti fi obligati la plata cheltuielilor de judecata si executare.

Semnat manager."

*****

Contractul meu invidivual de munca specifica felul muncii "Vanzator conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania - 522004." Durata contractului a fost pe perioada nedeterminata si a incetat conform Art. 55 Lit. b din Codul Muncii.

In acest CIM, printre altele, la litera K. DREPTURI SI OBLIGATII GENERALE ALE PARTILOR, paragraful II se specifica (citez):

"Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
- Obligatia de a realiza norma de munca sau dupa caz de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului.
- Obligatia de a respecta disciplina muncii.
- Obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu.
- Obligatia de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate.
- Obligatia de a respecta secretul de serviciu."

In Fisa Postului, printr altele, se specifica (citez):
"Atributii: - participa la activitatea de inventariere si raspunde de orice paguba sau lipsa in gestiune produsa din vina sa sau impreuna cu personalul din magazin cand nu se poate determina in ce masura a contribuit fiecare."

Am participat la un singur inventar, in mai 2010, impreuna cu ceilalti angajati, dar nu am semnat procesele verbale de inventar. De asmenea, nu am semnat la receptia marfii in magazin, acest lucru fiind facut de seful de magazin.

In toata perioada cand am fost angajat, mi s-au retras aprox. 60 lei pe luna, reprezentand garantia in vederea acoperirii eventualelor pagube cauzate in gestiunea ce mi-a fost incredintata (?? nu stiu de astfel de gestiune, nu mi-a fost incredintata nici o gestiune). La momentul incetarii contractului de munca, am solicitat sa mi se restituie aceasta garantie, fiindu-mi inapoiati 500 lei.

Pana azi, 26 aprilie 2012, doi fosti angajati au fost prezenti la sediul societatii respective, unde li s-a adus la cunostiinta ca au de plata 2500 lei fiecare (nu cat scria in notificare), si ca ii pot plati in maxim 2 ani. Au fost primiti de o jurista care nu le-a spus mai mult. Cei doi angajati nu au semnat nimic in cursul acestor vizite. Multi angajati au primit aceasta notificare, sumele restante fiind calculate proportional cu orele lucrate (sunt persoane care au de plata peste 15.000 lei). Acestia au mai aflat ca in perioada in care au lucrat, la inventarele la care au participat au survenit pagube banesti dar in momentul acela nu li s-a cerut nimic.

As vrea sa va intreb daca aceasta societate are dreptul sa ma oblige la plata acestor sume de bani in acest moment cand eu NU mai sunt angajat la ei si sa-mi dati un sfat vis-a-vis de ceea ce ar trebui sa intreprind din acest moment.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:36, 28 Aprilie 2012
Din punctul meu de vedere era obligatia angajatorului ca la incetarea raporturilor de munca cu dvs. sa procedeze la inventarierea gestiunii pe care ati avut-o si sa constate eventualele lipsuri. Faptul ca v-au fost inapoiati si banii opriti ca si garantie, este o dovada in plus ca nu a avut nici un fel de obiectii cu privire la modul in care v-ati indeplinit atributiile de serviciu in privinta gestiunii.
Este tardiv ca dupa mai bine de un an de zile sa vi sa spuna ca exista lipsuri in gestiunea pe care ati administrat-o. Era obligatia angajatorului ca la incetarea contractului de munca sa verifice orice nereguli si atunci era momentul sa vi le impute.
Apropo, ati semnat o fisa de lichidare?
Raspunderea patrimoniala a fostilor salariati se poate angaja intr-un termen de 3 ani de la data la care angajatorul a luat cunostinta de prejudiciul cauzat de catre salariat.

Prin urmare, exista posibilitatea ca la data incetarii arportului de munca angajatorul sa nu fi avut cunostinta de asa ceva.
lucian huzum a scris:

Apropo, ati semnat o fisa de lichidare?



Da, am semnat, moment in care mi s-a restituit garantia + chitanta.
Chiar daca ati semnat o astfel de fisa, tot se poate angaja raspunderea patrimoniala a dvs daca ulterior semnarii s-a descoperit prejudiciul ...
freeelis a scris:

Raspunderea patrimoniala a fostilor salariati se poate angaja intr-un termen de 3 ani de la data la care angajatorul a luat cunostinta de prejudiciul cauzat de catre salariat.

Prin urmare, exista posibilitatea ca la data incetarii arportului de munca angajatorul sa nu fi avut cunostinta de asa ceva.


In Codul Muncii , art. 255, se precizeaza ca (citez):
Art. 255. - (1) Când paguba a fost produsă de mai mulţi salariaţi, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabileşte în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.
(2) Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul, şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.

In cazul magazinului unde am lucrat, paguba banuiesc ca este de tip colectiv, deoarece nu exista dovezi care sa incrimineze pe cineva anume ca produs vreun prejudiciu.

De asemenea, conform Codului Muncii, art. 257, 258 si 259, se precizeaza ca (citez):
Art. 257. - (1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv.
Art. 258. - (1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Art. 259. - În cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate
face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri,
angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă.


Din moment ce eu, la data incetarii contractului cu Art 55. lit. b, am semnat fisa de lichidare si am primit inapoi garantia retinuta din salariu, neimputandu-mi-se nici un prejudiciu la acea data, societatea respectiva are dreptul sa imi impute, la 1 an si 4 luni de la data incetarii contractului, o suma de bani ca prejudiciu de gestiune? Aceasta paguba nu ar fi trebuit sa-mi fie adusa la cunostiinta in timpul contractului de munca, nu in afara lui, pentru a-mi cere ulterior despagubiri?
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
cris2d2, utilizator

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala a salariatului - rog urgent raspuns cati81 cati81 Buna! Am lucrat acum 2 ani ca sef de magazin la o firma destul de cunoscuta. In momentul angajarii, m-au condus in magazin, m-au prezentat ca noua sefa si ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala ContSters285059 ContSters285059 Buna ziua! Sunt in proces cu angajata mea, care a produs un minus la inventar. Minusul e dovedit prin acte contabile, insa ea se apara nerecunoscand paguba ... (vezi toată discuția)
Lipsa inventar-litigiu in munca xfiles xfiles Buna ziua! De peste 1 an de zile am fost angajat al unui magazin de telefonie mobila, iar acum,dupa ce am incetat colaborarea, au facut un inventar si ... (vezi toată discuția)