freeelis a scris:
Raspunderea patrimoniala a fostilor salariati se poate angaja intr-un termen de 3 ani de la data la care angajatorul a luat cunostinta de prejudiciul cauzat de catre salariat.
Prin urmare, exista posibilitatea ca la data incetarii arportului de munca angajatorul sa nu fi avut cunostinta de asa ceva.
In Codul Muncii , art. 255, se precizeaza ca (citez):
Art. 255. - (1) Când paguba a fost produsă de mai mulţi salariaţi, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabileşte în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.
(2) Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul, şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.
In cazul magazinului unde am lucrat, paguba banuiesc ca este de tip colectiv, deoarece nu exista dovezi care sa incrimineze pe cineva anume ca produs vreun prejudiciu.
De asemenea, conform Codului Muncii, art. 257, 258 si 259, se precizeaza ca (citez):
Art. 257. - (1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv.
Art. 258. - (1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Art. 259. - În cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate
face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri,
angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă.
Din moment ce eu, la data incetarii contractului cu Art 55. lit. b, am semnat fisa de lichidare si am primit inapoi garantia retinuta din salariu, neimputandu-mi-se nici un prejudiciu la acea data, societatea respectiva are dreptul sa imi impute, la 1 an si 4 luni de la data incetarii contractului, o suma de bani ca prejudiciu de gestiune? Aceasta paguba nu ar fi trebuit sa-mi fie adusa la cunostiinta in timpul contractului de munca, nu in afara lui, pentru a-mi cere ulterior despagubiri?