dorinv a scris:
Gabriela Pintea a scris:
Consilierul juridic raspunde pentru prejudiciile aduse firmei, dar nu in acest caz!
V-as ramane recunoscator daca mi-ati spune care sunt cazurile in care un jurist poate fi tras la raspundere pentru prejudiciul adus firmei. Un exemplu.
Avându-şi izvorul în principii de dreptate şi echitate socială, răspunderea civilă este reglementată în art. 998 C. civ. român, text de lege ce consacră răspunderea civilă pentru faptele cauzatoare de prejudicii.
Potrivit art. 998 C. civ., „orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara”. În completare, prin art. 999 C. civ. se precizează că „omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar şi de acela ce a cauzat prin neglijenţa sau imprudenţa sa”.
Răspunderea patrimonială în dreptul muncii are ca temei contractul individual de muncă şi se întemeiază pe normele şi principiile răspunderii civile contractuale. Codul muncii prevede că salariatul care a primit de la angajator o sumă nedatorată, este obligat să o restituie. De asemenea, dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură sau i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit este obligat să suporte contravaloarea lor. Obligaţia de restituire poate interveni atunci când salariatul a primit o sumă de bani cu titlu de salariu, premiu sau indemnizaţie la care nu era îndreptăţit, bunuri, fără a avea dreptul sau i s-au prestat servicii, fără să fi fost îndreptăţit.