avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... raspunderea consilierului juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

raspunderea consilierului juridic

Consilierul juridic al unei societati comerciale poate fi tras la raspundere (patrimoniala) pentru prejudicii aduse firmei?
Exemplu: Directorul firmei il pune pe jurist sa actioneze in instanta o societate partenera de afaceri. Juristul il instiinteaza in scris pe sef ca nu au sanse de castig. Totusi la ordinul sefului actioneaza societatea in justitie. Au pierdut procesul. In urma acestor evenimente CA ul firmei lor vrea sa traga la raspundere directorul si juristul pentru "prejudicierea bunului renume al firmei" intentand un proces fara sorti de izbanda si stricand o relatie contractuala. Poate fi tras si juristul la raspundere tinand cont ca el nu putea sa nu respecte indicatiile directorului societatii? E reglementata undeva aceasta raspundere a consilierilor juridici?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:17, 11 Decembrie 2008
Stimata doamna Gabriela...cine sunt eu sau de ce nu sunt consilier juridic nu cred ca priveste pe nimeni. Important este ca imi raspundeti la niste probleme ce tin de domeniul dreptului, dvs si colegii dumneavoastra si va multumesc.
Nu ati citit cu atentie Regulamentul de postare! :wave:
dorinv a scris:

V-as ramane recunoscator daca mi-ati spune care sunt cazurile in care un jurist poate fi tras la raspundere pentru prejudiciul adus firmei. Un exemplu.


Cazurile!?

Daca cea mai frumoasa norma in alb (adica fara sanctiune), cum imi place mie sa-i spun, continuta de codul civil -art 998- incepe cu "orice fapta a omului" ... inseamna ca, in extremis, si in raport de imprejurarile concrete (despre care n-avem habar, dupa modul in care ne-ati prezentat dvs. speta) pana si ... scarpinatul in fund poate sa fie o fapta...creatoare de prejudicii... daca urmare a acestei "fapte" te miri cine a intrerupt te miri ce tratative.
Totul depinde de inteligenta celui care va tinde sa probeze elementele raspunderii si de inteligenta celui ce se va apara. Despre ce vorbim?

Nimeni nu poate garanta castigarea sau pierderea unui proces. Se mai ocupa unii cu "garantia" castigului, desi mie mi se pare a o astfel de "garantie" ar putea fi de competenta ...parchetului (ori a altor structuri anticoruptie - ca sunt atatea de nici nu mai stii care cu ce se ocupa)... pentru ca lasa e se inteleaga o anume putere asupra magistratilor care ar urma sa judece cauzele respective. (nu se poate garanta ceea ce nu iti sta in putere). Un jurist ...de bun simt... nu se poate exprima decat in ...procente de evaluare a sanselor. Decizia apartine clientului. In speta persoanei juridice reprezentata prin "desteptul" care a luat decizia (buna sau rea).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala! razvandicu razvandicu As dori sa va cunosc parerea la urmatoarea problema!Ca sa existe raspundere patrimoniala a salariatului trebuie sa existe un prejudiciu real adus ... (vezi toată discuția)
Rapundere consilier juridic pentru viza tudor_25 tudor_25 Buna ziua, Obiectul unui contract il constituie predarea de catre concedent a unor bunuri imobile prevazute in CF-uri anexa la contract. In cf-uri din ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala a angajatului ContSters82010 ContSters82010 Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema. In cazul in care un angajat a adus un prejudiciu firmei (firma a primit amenda de la garda financiara pentru ... (vezi toată discuția)