avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termenul de recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termenul de recurs

Nu inteleg foarte bine articolul 101 din codul de procedura civila actual. Ma poate lamuri cineva va rog?
Art. 101
Termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare. Termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, lunii sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare. Termenul care, incepand la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfarseste intr-o luna care nu are o asemenea zi, se va socoti implinit in ziua cea din urma a lunii. Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul este suspendat, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.

Concret, termenul de recurs s-a stabilit la 15 zile.
Comunicarea s-a facut pe data de 30.01. Recursul s-a inaintat pe 15.02.
Se poate considera ca este in termen in acest caz? Calculand as zice ca s-a inaintat in a 16-a zi, deci in afara termenului.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:31, 29 Aprilie 2012
da este in termen, ziua de 30 ian si si cea de 15 feb nu intra in calcul.
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
Filip Alexandru, utilizator
Termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.

Deci comunicarea s-a facut pe 30-01 .Aceasta zi nu intra in calculul termenului de recurs.
Calculul incepe de pe data de 31-01 si, cum nici ziua in care se sfarseste trermenul nu intra in calcul, inseamna ca recursul s-a depus in termen.
Comunicarea s-a facut pe data de 30.01. Recursul s-a inaintat pe 15.02.

In speta, ultima zi de depunere a recursului era 16.02. ... prin urmare, recursul a fost depus in termen.
15 zile libere=17 zile calendaristice. Parerea mea este ca ultima zi in care putea fi depus recursul este 15.02.2012, deci a fost depus in termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare proces verbal viorel 33 viorel 33 Buna ziua. Am o intrebare: daca un pv. de contraventie a fost emis pe data de 10 01 2009 si pe data de 26 01 2009 ora 14 00 am fost la tribunal si mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Termen recurs nelutrifoi nelutrifoi Buna ziua, mi sa comunicat o sentinta in data de 21 dec.2012,cu recurs in termen de 15 zile.Care este in aceest caz ultima zi de recurs ... (vezi toată discuția)
Termen dolores.11 dolores.11 Va rog sa ma ajutati in lamurirea termenului de 15 zile pt depunere motive recurs, sunt 15 zile calendaristice sau lucratoare? Va multumesc! (vezi toată discuția)