avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune oblica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune oblica

Un fost salariat detine un titlu executoriu pt un debitor X.

Prin procedura executarii nu a recuperat nimic, de mai bine de 1 an, X fiind de negasit, iar executorul e pe cale sa il declare insolvabil. Totusi, X nu este deloc insolvabil, ci, prin rea vointa si-a instrainat bunuri in cursul executarii (aici cred ca ar merge si o actiune pauliana) si, prin pasivitate, nu a mai adus incasari in societate.
X este un SRL care a executat lucrari, in baza unui contract antrepriza, pentru o alta societate Y ( X si Y avand aceelasi administrator si actionar). Lucrarile executate de X depasesc cu mult lucrarile platite de Y, dar X nu a facturat diferenta (a fost bine “sfatuit”). Totusi, o expertiza de specialitate (stadiu fizic) poate demonstra diferenta.

Poate fostul salariat sa se indrepte catre Y, prin actiune oblica, cf. art. 1560 ? In vechiul CC cred, art.1488 prevedea: “dreptul zidarilor, lemnarilor si celorlalti lucrători folositi la clădirea unui edificiu sau la o lucrare dată în intreprindere, de a introduce o actiune directă împotriva aceluia pentru care a fost facută lucrarea, pentru a obtine plata ce li se datorează, dacă sumele respective nu au fost plătite antreprenorului”

care sunt costurile unei astfel de actiuni (nu avocat, ci expertiza, taxe timbru - se timbreaza la valoare diferenta sau la valoarea debitului de recuperat ?)

merci
gaby

Alte discuții în legătură

Contract de cesiune - raspundere patrimoniala Gaby811 Gaby811 Buna ziua, Intr-un contract de cesiune am partile: Creditor cedent = X Creditor cesionar = Y Debitor cedat = D si urmatoarele clauze ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta gigipanait gigipanait Prin act notarial autentificat in 10.2004,in caz de neindeplinire a obligatiei asumate in contract,a fost prevazuta in mod expres o clauza penala,respectiv ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar neplatit- actiune pauliana pt alt imobil vulpitzarea vulpitzarea Am facut un credit ipotecar pe o perioada destul de lunga. Ipoteca s-a pus pe casa unei nepoate. In momentul de fata locuiesc in casa ipoteca, deoarece casa ... (vezi toată discuția)