avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de cesiune - raspundere patrimoniala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de cesiune - raspundere patrimoniala

Buna ziua,

Intr-un contract de cesiune am partile:
Creditor cedent = X
Creditor cesionar = Y
Debitor cedat = D

si urmatoarele clauze relevante:

"Transferul dreptului de creanţă de la X la Y, precum şi toate obligaţiile lui D, operează din data semnării acestui contract."
"X cesionează şi drepturile auxiliare creanţei cesionate, şi anume dreptul de a ataca singur pe D, în cazul neexecutării obligaţiilor ce îi revin din prezentul contract, renunţând la orice pretenţie, de orice natură împotriva lui D."
"Y va plati lui X valoarea creantei in termen de maxim 5 zile de la data la care D plateste valoarea creantei catre Y."

Nelamurirea mea apare in urmatoarea situatie ipotetica: D nu isi executa obligatia la termen, iar Y(creditorul cesionar) manifesta dezinteres sau refuza actionarea in justitie a lui D, implicit nu se poate naste dreptul lui X(creditorul cedent) de a-si primi valoarea creantei din partea lui Y. In acest caz, X se poate indrepta impotriva lui Y in baza raspunderii civile delictuale sau in baza vreunui alt normativ?
Cel mai recent răspuns: Gaby811 , utilizator 17:44, 27 Octombrie 2011
nu, poate exercita actiunea oblica cf art 1560 CCv.in calitate de creditor al unui debitor pasiv car este, la rindul sau, creditor. Asta inseamna ca poate exercita fata de D toate actiunile legale pe care Y nu le exercita.
Va multumesc pentru raspuns insa revin cu inca o intrebare legata de acest subiect.
Cf. art. 1560 din NCC pentru ca actiunea oblica sa fie admisibila trebuie ca respectiva creanta (intre X si Y) sa fie certa si exigibila. In baza clauzei nr.3 din contract creanta devine exigibila la 5 zile dupa ce D isi executa obligatia fata de Y. Conform art. 1405 alin.(1) "conditia se considera indeplinita daca debitorul obligat sub aceasta conditie impiedica realizarea ei", implicit creanta ar deveni exigibila si s-ar putea admite si actiunea oblica.

In speta de fata pasivitatea lui Y in legatura cu recuperarea creantei se incadreaza in limitele art.1405 alin. (1) sau creanta devine exigibila in baza altui text normativ?

Iar daca se incadreaza in acest art. mai am doua nelamuriri:
1) Dupa cat timp, calculat din momentul in care creanta cesionata devine exigibila, se poate vorbi de pasivitatea lui Y si implicit de indeplinirea conditiei?
2) In cazul in care Y manifesta pasivitate, nu ar fi mai usor pentru X sa se indrepte direct impotriva acestuia printr-o actiune in constatarea indeplinirii conditiei si obligarea lui Y la executarea obligatiei de plata a pretului la care s-a obligat prin contract?
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
Gaby811, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune de creanta Societatea X incheie un contract comercial de vanzare- cumparare cu societatea Y. Raporturile comerciale dintre cele 2 sunt variate, ajungandu-se si la plata ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu creditele cesionate de banci? cordis claudia cordis claudia acum dupa noile reglementari bancare,ce se intampla cu creditele cesionate de banci catre firmele de recuperare?pentru aceste firme nu s-au stabilit niste ... (vezi toată discuția)
Notificare poprire vs contract de cesiune creanță anterior acceptat ContSters162505 ContSters162505 Firma X a acceptat în calitate de debitor cedat prin contractul de cesiune de creanță să plătească datoria pe care o avea către firma Y = cedent, firmei ... (vezi toată discuția)