avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită perimarea executarii silite - creditor statul
Discuție deschisă în Executare silită

perimarea executarii silite - creditor statul

Buna Ziua.

Imi permit sa va deranjez cu o mica intrebare al carei raspuns nu il gasesc nicaieri pe internet si nici avocatii la care am apelat pana acum nu au reusit sa ma lamureasca definitiv, desi au avut mai multe date la dispozitie decat va voi da dvs. Sper insa ca dvs. aveti cunostintele necesare.

Iata situatia:

"Am o datorie la Administratia Financiara care insa nu rezulta din datorii fiscale, ci dintr-un contract incheiat cu Academia de politie in 2002. Conform contractului, daca urma sa plec din Politie in mai putin de 10 ani de la data finalizarii studiilor, trebuia sa platesc scolarizarea. Bineinteles ca nu am rezistat atat de mult cand am vazut cum merg lucrurile in sistem si am demisionat in decembrie 2008." Pe la inceputul lui 2010 am primit de la Administratia Financiara o somatie de plata a sumei respective ca urmare a incetarii raporturilor de serviciu inainte de termen. Exista bineinteles si un titlu executoriu. Nu contest justetea acestor acte, desi suma era astronmica in raport cu ceea ce am consumat efectiv in 4 ani.
Din ceea ce cunosc presupun ca odata ce am primit prima somatie din partea Adm. Financiare a inceput sa curga termenul de perimare a executarii silite (de asemenea, prescriptia dreptului de a cere executarea silita a fost intrerupta prin aceasta somatie, corect?). Inteleg de asemenea ca executorul in cazul de fata este Admin. Financiara, de vreme ce nu am ajuns in instanta. Intre timp, am mai primit cateva somatii, insa la un moment dat au trecut mai mult de 6 luni intre ele. Este adevarat ca executarea silita s-a perimat? Este acel termen de 6 luni valabil si in cazul in care creditor este statul? Sa nu uitam totusi ca este vorba de o creanta de natura civila, nu fiscala.

Intre timp mi s-a infiintat la locul de munca poprire la mai mult de 6 luni de la ultima somatie.
Intrebarea finala este: avem de a face cu un abuz al autoritatilor statului sau totul este legal? Oricare ar fi raspunsul, va rog sa-mi faceti si trimitere la reglementarile legale.
Cred ca acest caz ar fi si o buna speta la un seminar al Facultatii de Drept. Cunosc si alte persoane in aceasta situatie.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 19:19, 26 Aprilie 2012
executarea silita a creantelor fiscala NU SE PERIMA :) art 142 (5) CPF este clar si fara echivoc.
creanta dvs este una fiscala deoarece creditorul este bugetul de stat/Min de Finante si nu Academia ca si institutie.

A se vedea si art. 70 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului
Poliţistul care a absolvit o instituţie de învăţământ a Ministerului Administraţiei şi Internelor şi căruia i-au încetat raporturile de serviciu în primii 10 ani de activitate din motive imputabile lui este obligat să restituie cheltuielile efectuate cu pregătirea sa, proporţional cu perioada rămasă până la 10 ani, potrivit angajamentului încheiat în acest sens.

mai sunt de interes si urmatoarele acte normative, pe care nu le-am gasit deoarece se pare ca nu sunt publicate in MO insa am "sursele" mele :)

Ord MAI nr. 1122/2006 - art. 1, 2 si 4
Instructiunile nr. 830/1999 - art. 2, pct 5, lit. j)


speta nu este deloc de seminar ptr Drept :)
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
Mihai Costache, Avocat
buna ziua
perimat executarea in dosarul repsectiv dar nu s-a ,, perimat,, titlu executoriu ,asa ca veti fi urmarrit de adm financiara pina la indestulare si ecuperarea sumei in totalitate .
@end: "nu s-a perimat titlul executoriu"???? unde ati citit chestia asta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare executare act administrativ fiscal Ovidiu Pop Ovidiu Pop buna ziua sunt in perioada unui control fiscal si astept din clipa in clipa sa mi se emita decizia de impunere prin care statul ma va obliga la o suma foarte ... (vezi toată discuția)
Creante bugetare sca baloisibaloi sca baloisibaloi In anul 2005 se efectuiaza un control de fond in urma caruia se dispune plata unor creante catre bugetul de stat. In urma acestui act de control se emite ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa restitui indemnizatia din ultima luna a ccc (ultima luna fiind septembrie 2011)? kubolens kubolens Buna ziua, M-am trezit cu o poprire pe cont de la Adm Financiara, o parte din suma fiind constituita din valoarea indemnizatiei pe ultima luna primita ... (vezi toată discuția)