avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

divort

sunt intr-o mare dilema. am un client cu dubla cetatenie romana si germana. pana in luna februarie 2008, a locuit in germania. din luna aprilie 2008 a revenit in romania unde si si-a stabilit domiciliu stabil. In momentul cand a parasit germania, s-a despartit si de sotia lui cu care s-a casatorit in Romania. In luna august 2008 a deschis actiune de divort de sotia lui, la judecatoria sector 3 Bucuresti (intrucat parata in sect. 3, are domiciliu stabil, si la cea adresa a fost ultimul domiciliu comun al partilor). In paralel sotia lui, a deschis actiune de divort in germania, iar acum clientul meu a primit o serie de formulare pentru declararea veniturilor in vederea stabilirii pensiei comesatorii d intretinere a minorului(au un copil minor, cetatean german). Ce ste de facut n stuatia aceasta. Unde urmeaza sa se judece divortul, in Germania sau in Romania?

Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 21:55, 6 Decembrie 2008
casatoria incheiata in rom, este guvernata de legea noastra, prin urmare divortul va fi in rom.
dupa terminarea lui, trimiteti hot. in germania, veti demonstra ca acel proces a ramas fara obiect.

av. vasilescu
Competenta este exclusiv reglementata de Regulamentul 2201/2003.
Astfel cf. Art 3 instanta competenta este instanta de la ultimul domicliu comun al sotilor (Germania!). Exista si alte competente alternative, insa din cate am inteles eu nici una nu ar duce la competenta internationala a instantelor romanesti!

Iar in privinta legii aplicabil, daca instantele romanesti ar fi competente, ar alege legea aplicabila conform art. 22, 20 Legea 105. Legea romaneasca ar fi aplicabila daor daca amandoua partile ar avea cetatenia romana, iar daca nu atunci legea aplicabila va fi legea domiciliului comun (Germania). Unde a fost incheiata casatoria nu are nici o relevanta.

Cu alte cuvinte, instantele romane vor trebui sa se declare necompetente, divortul se va judeca in Germnaia, conform legii germane.
Iar in privinta formularelor cred ca clientul dvs. n-a inteles bine despre ce e vorba: probabil este vorba de formularele privind compensarea drepturilor de pensie (este obliagtorie in Germania) intre soti. Pentru copii se stabileste doar pensie de intretinere in functie de venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortul in germania dupa legislatia romaneasca? giovanacluj giovanacluj Buna ziua am auzit ca cetatenii germani de nationalitate romana pot divorta dupa legislatia romaneasca daca au fost casatoriti in romania. E adevarat? Aceasta ... (vezi toată discuția)
Divortul in strainatate marian maria marian maria sunt cetatean roman cu domiciliul stabil in austria casatorita cu un cetatean austriac ,pot divorta de elin rom sau numai in austria? (vezi toată discuția)
Divort gabriela suardi gabriela suardi M-am casatorit in Bucuresti cu un cetatean italian. Casatoria a fost inregistrata in Italia. Acum dupa 5 ani in care am locuit mereu in Italia , din pacate ... (vezi toată discuția)