cum se poate transforma un SA in SRL? la un SA cu 5 actionari, se vrea transformarea in SRL, 4 actionari vor sa iasa din firma, vanzand actiunile celui de-al cincilea. Cum se procedeaza?
Si inca o intrebare: daca la AGA de acum un an s-a stabilit schimbarea administratorului (intre timp fostului administrator i-a si expirat mandatul) si cenzorilor, dar hotararea AGA nu a fost depusa la RC (din nestiinta) in timp util (deci in prezent fostul administrator are mandat expirat, iar noul administrator nu este inregistrat la RC) cum se poate reglementa situatia?
Pot fi rezolvate ambele probleme odata, adica vanzare actiuni =transformare in SRL + stabilire administrator, etc?
Din punctul meu de vedere mai intai se indeplineste procedura trasformarii din SA in SRL in temeiul art. 205 din legea nr. 31/1990 si desemnarea noului administrator. Dupa aceea se face cesiunea partilor sociale.
Nu se pot rezolva ambele probleme concomitent pentru ca in situatia in care, spre exemplu mandatul administratorului este expirat, nu mai accepta nici un fel de inregistrare a vreunei mentiuni pana la rezolvarea mentiunii expirate.
Va trebuie sa fie realizata o noua A.G.A. si emisa o noua hotarare pentru transformarea formei juridice a societatii si numirea administratorului. Nu se pot inregistra hotarari care au fost adoptate la mai mult de 15 zile de la data formularii cererii de inregistrare (art. 22 din legea nr. 26/1990). Dupa aceea, in noua forma adica S.R.L. se emite o noua hotarare in care se stabileste cesionarea partilor sociale.
Daca doriti sa faceti modificarile raportandu-va la ceea ce este acum inregistrat la registrul comertului( excluzand deci hotararea neinregistrata), nu exista nicio ingradire legala a asociatilor/actionarilor de a schimba forma juridica si de a-si cesiona actiunile/partile sociale intr-un singur act. Ar trebui doar sa respectati o succesiune logica in hotarare a modificarilor dorite.
La unele oficii ale Registrului Comertului din tara nu se mai admit (dupa implementarea noului program de evidenta) inregistrari de modificari ale actului constitutiv daca nu sunt rezolvate mentiunile inscrise in baza de date a societatii (spre exemplu sediu expirat, mandat administratori sau cenzori expirat). Se consemneaza aceste mentiuni in fisa flux a dosarului si se primeste amanare pentru rezolvarea ei.