avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

In cadrul firmei in care lucrez nu mi-am efectuat concediul de odihna si nici nu mi s-a platit vreodata.Mentionez ca am carte de munca din anul 2009(salariu 804ron),cu o intrerupere de 3luni in 2010(iulie-sept) .As vrea sa stiu cum pot intra in posesia drepturilor banesti care mi se cuvin si pe ce perioada mi se va plati acesta? (1,2,3ani retroactiv).Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:42, 28 Aprilie 2012
Conform Codului Muncii,concediul de odihna se plateste la incetarea CIM,dar in cazuri exceptionale cind nu se poate efectua CO se poate plati de angajator.
Sar fiecare angajat are dreptul la efectuarea CO intr-un an calendaristic,deci rezolvati problema aceasta.
mai multe informatii.,..[ link extern ] /
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2012
iulia53, utilizator
1. Compensarea în bani a concediului de odihna este posibila numai în cazul încetarii contractului individual de munca, potrivit art.146 alin.4 C.mun.

2. Dreptul la concediu de odihna este stabilit proportional cu munca prestata de catre salariat într-un an calendaristic, compensarea în bani stabilindu-se astfel tot în functie de durata timpului în care s-a prestat munca. Aşadar indiferent de motivele încetarii contractului individual de munca şi de durata care a trecut de la încheierea contractului de munca pana în momentul încetarii acestuia, salariatul a prestat munca şi, proportional cu perioada lucrata, a caştigat dreptul la concediu de odihna. Întrucat din cauza încetarii contractului individual de munca acesta nu mai poate efectua concediul de odihna la care are dreptul, apare ca fiind constitutionala obligatia angajatorului sa-l compenseze în bani.

3. Asadar, daca nu ati efectuat CO si ati incetat raportul de munca printr-o actiune in instanta puteti solicita plata indemnizatiei aferente CO pe cel mult 3 ani de zile in urma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectuare zile concediu Roger25 Roger25 Buna seara, Din codul muncii: [quot]Art. 146. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă] (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare ... (vezi toată discuția)
Co pentru perioada de proba. volodea volodea Am fost angajat cu CIM pe per. nedeterminata, cu per. de proba 90 de zile, din 5.12.2011 pana in 29.02.2012. Am incetat CIM conf. art.31alin(3) din C.M. In CIM ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna plata ContSters235906 ContSters235906 Buna seara, Imi puteti spune va rog daca zilele de concediu se reporteaza?! In cazul demisiei si a respectarii zilelor prevazute in contractul ... (vezi toată discuția)