avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Efectuare zile concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Efectuare zile concediu

Buna seara,

Din codul muncii:

Art. 146. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă]
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.


La 2 inteleg ca doar in cazuri exceptionale ti se permite concediul pe anul urmator (adica ce a ramas neefectuat pe anul in curs); dar daca nu e cazul de "exceptionale", se aplica ce e in contractul de munca (daca in contract/regulamentul intern scrie ca toate zilele se iau in anul curent, atunci ..teoretic o iau de buna)?

La 3 zice ca daca intr-un an calendaristic (sa zicem 2014) nu imi iau tot concediul, angajatorul e obligat sa-mi dea ce ramane pana la sfarsitul anului urmator - aici nu mai scrie de contractul individual de munca, etc. (atunci asta nu se bate cap in cap cu ce am scris la 2, in paranteza?)

La 4, daca sa zicem ca am 10 zile neefectuate in 2013, si in 2014 in momentul cand imi dau demisia mai am 4 zile neefectuate (deci pe 2014), mi se plateau la demisie cele 10+4 = 14 zile? (ca scrie ca "este permisa", nu si ca "ar trebui").


Deci din punct de vedere legal, ma poate obliga angajatorul sa imi iau toate zilele de concediu de anul asta, in anul asta? Eu nu prea inteleg cele 3 puncte, ma lamureste cineva?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:18, 25 Ianuarie 2014
Se interpreteaza astfel:
- CO se efectueaza de regula in fiecare an calendaristic
- pot exista situatii exceptionale cand ramane CO neefectuat (in caz de suspendare CIM pentru concedii medicale, CCC, etc), cazuri care se prevad in CCM sau regulamentul intern
- in situatia in care a ramas CO neefectuat din anul anterior, acesta trebuie efectuat pana la sfarsitul anului curent (bineinteles impreuna cu CO aferent anului in curs)
- la incetarea CIM angajatorul trebuie sa va plateasca zilele de CO ramase neefectuate (din anul curent si din anul anterior)
- angajatul este obligat sa efectueze CO in cursul anului

Codul muncii:
ART. 149
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
1. Regula este efectuarea CO in fiecare an, iar exceptia este efectuarea in anul urmator in conditiile prevazute de reg.intern sau de ccm aplicabil angajatorului.

2. Pentru evitarea discriminării, textul art. 146 alin. (3) din Codul muncii trebuie interpretat în sensul că se referă nu numai la cazul în care nu s-a efectuat integral concediul de odihnă în anul anterior, ci şi la cazul în care nu s-a efectuat nici o fracţiune de concediu în anul anterior.

3. Acordarea compensaţiei pentru cazul încetării contractului individual de muncă se realizează indiferent de motivul încetării contractului, fiind proporţională cu durata de timp care s-a scurs de la începutul anului până la data încetării contractului.
". Dreptul la concediu de odihnă este stabilit proporţional cu munca prestată de către salariat într-un an calendaristic, compensarea în bani stabilindu-se astfel tot în funcţie de durata timpului în care s-a prestat munca. Aşadar indiferent de motivele încetării contractului individual de muncă şi de durata care a trecut de la încheierea contractului de muncă până în momentul încetării acestuia, salariatul a prestat muncă şi, proporţional cu perioada lucrată, a câştigat dreptul la concediu de odihnă. Întrucât din cauza încetării contractului individual de muncă acesta nu mai poate efectua concediul de odihnă la care are dreptul, apare ca fiind constituţională obligaţia angajatorului să-l compenseze în bani. (Curtea Constituţională, decizia nr. 312/2004, Monitorul Oficial (I) nr. 797 din 30 august 2004)"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna AmaliaPopescu AmaliaPopescu In cadrul firmei in care lucrez nu mi-am efectuat concediul de odihna si nici nu mi s-a platit vreodata.Mentionez ca am carte de munca din anul 2009(salariu ... (vezi toată discuția)
Plata concediu neefectuat in caz de demisie Roger25 Roger25 Buna ziua, Stiu ca in momentul cand cineva isi da demisia dintr-o firma, si are zile de CO neefectuate, acestea se platesc. Intrebarea mea este: poate ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat anul anterior serbaneduardflorin serbaneduardflorin Este obligat angajatorul sa acorde concediul de odihna neefectuat anul anterior, pana in ce perioada a anului curent si ce poate pati daca nu il acorda. ... (vezi toată discuția)