Buna seara,
Din codul muncii:
Art. 146. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă]
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
La 2 inteleg ca doar in cazuri exceptionale ti se permite concediul pe anul urmator (adica ce a ramas neefectuat pe anul in curs); dar daca nu e cazul de "exceptionale", se aplica ce e in contractul de munca (daca in contract/regulamentul intern scrie ca toate zilele se iau in anul curent, atunci ..teoretic o iau de buna)?
La 3 zice ca daca intr-un an calendaristic (sa zicem 2014) nu imi iau tot concediul, angajatorul e obligat sa-mi dea ce ramane pana la sfarsitul anului urmator - aici nu mai scrie de contractul individual de munca, etc. (atunci asta nu se bate cap in cap cu ce am scris la 2, in paranteza?)
La 4, daca sa zicem ca am 10 zile neefectuate in 2013, si in 2014 in momentul cand imi dau demisia mai am 4 zile neefectuate (deci pe 2014), mi se plateau la demisie cele 10+4 = 14 zile? (ca scrie ca "este permisa", nu si ca "ar trebui").
Deci din punct de vedere legal, ma poate obliga angajatorul sa imi iau toate zilele de concediu de anul asta, in anul asta? Eu nu prea inteleg cele 3 puncte, ma lamureste cineva?
Multumesc.