avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renta viagera?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renta viagera?

Buna ziua,
Zilele trecute am avut o cerere din partea mamei de a merge impreuna la un notar pentru a-i face o renta viagera, cu privire la posibilitatea ei de a beneficia atat cat este in viata, de jumatate din casa+teren.
Mentionez ca am achizitionat casa printr-un credit imobiliar cu ipoteca de rangul I asupra imobilului, credit ce se va termina abia in 2037.
Ma intereseaza sa stiu daca exista vreo posibilitate (act) in care eu sa admit ca dansa are dreptul folosirii unei jumatati din casa+teren, fara ca aceasta sa aduca drepturi fratelui meu la casa, dupa decesul mamei.
Poate banca sa fie de acord cu asa ceva? Initial mama trebuia sa fie imprumutatul, dar banca a decis ca, din cauza varstei, nu prezinta siguranta, si astfel am ajuns eu si imprumutatul precum si proprietarul.
Bineanteles, am fost instiintata de mama mea ca, daca nu vom merge sa rezolvam acest subiect, ne vom intalni in instanta - este posibil?
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2012
euramonel, utilizator
Cred ca va referiti la un drept de abitatie viagera, si nu la renta.Renta este o prestatie in bani, care se plateste unei persoane-credirentier, pe tot parcursul vietii sale.
Abitatia este dreptul unei persoane de a locui si de a folosi imobilul proprietate al altei persoane.
Dupa cum chiar denumirea sugereaza, dreptul se va stinge la decesul titularului dreptului de abitatie.Deci acest drept nu se va transmite succesorilor in drepturi.
Mergeti la notar si incheiati acest act, nu cred ca este necesar acordul bancii.Totusi, intrebati notarul.
Va multumesc pentru raspuns - nu stiam de aceasta abitatie viagera.
Insa in contractul incheiat cu banca se specifica clar interzicerea instrainarii imobilului atata timp cat banca este beneficiaru. Nu as intra oare la cazuri de culpa daca as incerc s fac acest act notarial fara ca banca s fie de acord?
Dar nu este o instrainare propriu zisa, dvs. doar cedati dreptul de folosinta si de a locui, altei persoane.Acest lucru nu atinge dreptul dvs. de proprietate.Credeti ca pe ei ii intereseaza cine locuieste acolo? Ei sunt interesati sa isi recupereze creditul , iar de urmarit silit, daca ar fi cazul, vor urmari imobilul oricum si in mainile oricui s-ar afla.
Intrebati si notarul, iar daca aveti totusi indoilei, intrebati si banca.
Insa nu mi s-ar parea normal ca ei sa va conditioneze. Totusi, vedeti ce scrie si in contractul de credit, daca exista o atare interdictie.Asta v-ar ajuta , si ii puteti chiar motiva mamei dvs. imposibilitatea intocmirii acestui contract.
Da, intr-adevar, cautand mai bine prin actele creditului imobiliar, in contractul de ipoteca este stipulat acest lucru - ca garantul (in acest caz doar eu) "sa nu dispuna in orice mod de oricare dintre drepturile sale asupra imob. ipotecat, fara aprobarea prealabila scrisa a bancii"
Ok, in aceasta situatie procedati asa cum prevede clauza contractuala.
Aceasta clauza sugereaza ca exista posibilitatea incheierii acelui contract, insa cu aprobarea prealabila a bancii creditoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare doruba doruba Intrebare: E posibil pentru un proprietar cu clauza viagera (dupa semnarea actelor de vanzare cumparare unor terti) sa gireze cu locuinta in scopul obtinerii ... (vezi toată discuția)
Donație cu renta viageră sau vânzare cu uzufruct viager Mirela_2013 Mirela_2013 Buna ziua! Mama ar vrea să îmi facă acte pe casa. Sora mea nu are pretenții întrucât ei i-a cumpărat garsoniera pe numele ei. Exista donație cu renta ... (vezi toată discuția)
Ipoteca - habitatie viagera EugeniaS EugeniaS Buna ziua! Eu impreuna cu sora mea detinem o garsoniera in care locuieste bunica noastra, avem contract cu clauza de habitatie viagera pentru ea. Sora ... (vezi toată discuția)