avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigiu cu firma la care am lucrat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigiu cu firma la care am lucrat

As dori sa stiu care sunt pasi pt a da in judecata firma la care am lucrat pt a-mi recupera salariile restante. Am depus o sesizare la itm dar mi-au raspuns ca trebuie sa merg in instanta. As dori sa stiu :

Care ar fi pasii?
Cam cat ma costa un avocat (cu aproximare) pt asa ceva. Am inteles eu gresit sau pt aceste cazuri avocatul ar fi gratis?
Cam cat ar putea dura un astfel de caz (cu aproximare)
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:44, 7 Decembrie 2008
Litigiile de munca sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar.
Se formuleaza o cerere de chemare in judecata si prin care solicitati instantei obligarea angajatorului la plata salariilor restante. Instanta competenta este Tribunalul Judetean in a carei raza teritoriala aveti domiciliu.
Cererile referitoare la solutionarea conflictelor de munca se judeca in regim de urgenta, iar termenele de judecata nu pot fi mai mari de 15 zile.
Puteti solicita instantei desemnarea unui avocat, in proceduraa ajutorului judiciar,daca veniturile dvs. sunt mici, pentru a primi suport in vederea actionarii in judecata a angajatorului si recuperarea salariilor restante.
Cererea se depune la tribunal si primiti termen in regim de urgenta.termenele sunt la aprox. doua saptamini. Daca cererea este formulata clar si angajatorul depune actele solicitate de instanta, ar trebui ca litigiul sa fie solutionat in cateva termene.
Aveti timp sa formulati o astfel de cerere in termen de 3 ani de la data de la care salariile ar fi trebuit sa fie platite de firma angajatoare.
In completarea raspunsurilor date de colegii mei arat ca, potrivit art. 8 din O.U.G. nr. 51/2008, ajutorul public judiciar se suporta integral de la buget daca veniturile familiei celui care trebuie sa achite taxele prevazute in acest act normativ sunt sub 500 lei RON; daca veniturile familiei sunt intre 500-800 lei RON, ajutorul judiciar este suportat de la buget in proportie de 50%. Conform art. 8, alin. (3) din acelasi act normativ, aceste taxe mai pot fi reduse daca justitiabilul face dovada ca obligarea la plata acestora ii limiteaza accesul efectiv la justitie.
Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara de timbru ?se poate reduce? abby abby [b]In urma unei expertize taxa judiciara de timbru este de aprox 4400 ron. Am facut cerere de reducere a acesteia. Am anexat la dosar adeverinta medicala ... (vezi toată discuția)
Actionare in instanta institutie publica eu_inginer eu_inginer care sunt pasii de urmat sa imi pot recupera in instanta carnetul de munca si salariul de la o institutie publica? ceva taxe de platit? este obligatoriu ... (vezi toată discuția)
Contestarea deciziei de concediere dreptaciul dreptaciul In data de 08 iunie 2011 mi-a fost comunicata in forma legala decizia de concediere incepand cu data de 08 iulie 2011. Deoarece consider ca aceasta nu este ... (vezi toată discuția)