avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... OG 19/1994 si Legea Locuintei 114/1996
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

OG 19/1994 si Legea Locuintei 114/1996

Buna seara ,am cumparat un apartament in provincie, in anul 2003 februarie in temeiul prevederilor Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 19/1994 aprobata cu modificari prin Legea nr.82/1995 modificata si completata prin OG nr.76/2001 si Legea nr.734/2001.
Ma intereseaza va rog daca pot sa-l vand.
In contractul de vanzare cumparare cu plata in rate am o clauza-Locuinta ce face obiectul contract nu poate fi instrainat decat dupa ce cumparatorul achita integral vazatorului sumele datorate actualizate-.
Mentionez ca nu am primit subventie pentru cumparare.
Cel mai recent răspuns: stoica ionut 13 , utilizator 15:41, 29 Aprilie 2012
Prin OUG nr. 210/2008 a fost introdus ]n Legea nr.114/1996 articolul 10 indice 1 care prevedea ca locuinţele şi unităţile individuale pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.
Prin urmare, in lipsa unei interdictii de instrainare expres prevazuta de lege, cauza de inalienabilitate cuprinsa in contractul dvs. este lovita de nulitate absoluta.
Este adevarat ca prin dispozitiile Noului Cod Civil, art.627, a fost reglementata posibilitatea partilor contractuale de a insera in contracte clauze prin care sa se interzica instrainarea unui bun pentru o perioada maxima de 49 ani, insa potrivit dispozitiilor art.60 din Legea nr.71/2011, pentru punerea in aplicare a Noului Cod Civil valabilitatea si efectele juridice ale clauzei de inalienabilitate sunt guvernate de legea in vigoare la incheierea conventiei.

In concluzie : puteti vinde.
Multumesc ,dar cum ramane cu sumele datorate actualizate ?
Le datorați în continuare.
Sa inteleg ca o sa-mi recalculeze pretul apartamentului la data de azi ?Am inteles ca doar la cei care au primit subventia se recalculeaza .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza inalienabilitate 15062013 15062013 Buna seara, Soțul meu a mostenit împreuna cu sora sa un apartament in urma decesului mamei. Inainte de căsătoria noastră, sora a ieșit din ... (vezi toată discuția)
Clauza de inalienabilitate admisa numai in cazul contractelor ce transfera dreptul de proprietate licopodicum licopodicum Buna ziua, potrivit articolelor 627-629 din NCC clauzele de inalienabilitate pot fi incluse in contractele translative de proprietate. Oare o astfel de clauza ... (vezi toată discuția)
Donatie Carmmenn Carmmenn Buna ziua! Soțul meu a primit prin donatie un apartament , cu clauza de inalienabilitate. In acea caz, soțul imi poate dona jumatate din apartament? ... (vezi toată discuția)