In cazul dvs nu se pune problema concedierii , ci a incetarii de drept a c.i.m. ca urmare a neprelungirii duratei pentru care a fost incheiat ...
In acest caz , sunt incidente urmatoarele prevederi legale:
art.56 alin.1 lit.i C.mun. : 1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
........
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...
Daca nu se doreste prelungirea duratei , atunci la incetarea c.i.m. puteti beneficia de somaj .. din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in concediu pentru cresterea copilului...
In calcului celor 12 luni luate in considerare la stabilirea indemnziatiei pentru CCC va intra si perioada in care ati beneficiat de indemnizatia de somaj, potrivit art.2 alin.5 lit.a din OUG nr.111/2010.
Art.2 alin.5 din OUG nr.111/2010:
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de
stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu
caracter special care reglementează concedierile colective;
.....
MULTUMESC PT RASPUNS SI AS MAI AVEA O INTREBARE IN MOMENTUL IN CARE IMI INCETEAZA C.I.M CUM VOI PROCEDA PT SOMAJ?
In momentul in care se va inceta raportul de munca , angajtrul va trebui sa va elibereze:
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime pentru perioada lucrata la acesta
- adeverinta de somaj - anexa nr.26 la Normele de aplicare a Legii nr.76/2002.
Cu aceste documente , insotite si de alte acte, veti merge la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca in raza careia domiciliati si va veti depune actele la somaj.
Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj de la data incetarii c.i.m. , trebuie sa depuneti actele in ter,en de 10 zile de la data incetarii c.i.m. Depasirea acestui termen inseamna ca veti beneficia de somaj de la data depunerii cererii si veti avea o perioada ce nu constituie vechime. in munca / stagiu de cotizare
Art.38 din Legea nr.76/2002 prevede :
....
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.
p.s.
incercati sa nu ami scrieti cu majuscule mesajele postate .. este greu de citit si constituie o incacare a rEgulamentului acestui Forum.Va multumesc anticipat.
si eu va multumesc din tot sufletul pt raspunsuri ma ajuta foarte mult.si daca angajatorul nu imi elibereaza acea adev de somaj ce pot face?sunt tare suparata deoarece nici cu primul copil nu am beneficiat de indemnizatie si mi-a fost foarte greu.si inca ceva voi intra in concediu de maternitate la implinirea celor 7 luni de sarcina sau dupa incetarea somajului,cate luni seacorda somajul?
va multumesc din suflet pt buna intelegere.
1. Daca nu va elibereaza acea adeverinta puteti sesiza organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.
2. Art.39 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
....