avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cotizatie pensie facultativa, vechime in specialitate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cotizatie pensie facultativa, vechime in specialitate - concediu pentru cresterea copilului

Va rog sa-mi spuneti daca pe perioada concediului de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani se retine si varsa cotizatia de pensie pentru pilonul de pensii facultative. Mentionez ca am nascut in septembrie 2010. Am primit deunazi plicul cu situatia cotizatiei la pensia facultativa pe anul 2011 si platile spre asigurator sunt 0.Nu cunosc legislatia cu privire la stagiul de cotizare pe perioada concediului de crestere a copilului, daca se plateste pentru pensia de stat (sau nu) si nu pentru cea facultativa (care de fapt a fost tot obligatorie).
O alta intrebare ar fi: daca perioada septembrie 2010-septembrie 2012 (perioada concediului de crestere a copilului) este considerata vechime in specialitate?
Va multumesc tuturor si va doresc o zi buna.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:09, 3 Mai 2012
Perioada CCC este considerata vechime in specialitate numai de la data de 01.01.2012 .. data de cand au intrat in vigoare modificarile aduse OUG nr.148/2005 prin OUG nr.124/2011, si anume:

Art. III Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
27. La articolul 22, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea."
.....

Art. VII
(1) Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2012.
....

1. Indemnizatia pentru CCC este platita de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).

2. - AJPIS plateste, pe aceasta perioada a CCC, contributia de asigurari sociale pentru pensia publica si cea pentru sanatate.
- Plata se face de la bugetul de stat.

3. Contributia pentru pensia facultativa trebuie sa o platiti dvs. personal, AJPIS nu are de unde sa stie ca sunteti inscrisa la pensie facultativa si nu are obigatia legala de a plati aceasta contributie.
@tudorvaleriu,

Contributia individuala integrala de 10,5%, AJPIS o vireaza la Casa de Pensii,intocmai ca si angajatorul de altfel.
Casa de Pensii, transfera din aceasta suma contributia individuala de 3,5% pt. pensia obligatorie privata catre fondul ales de contribuabil.

art39(2)Legea 263/2010:
(2) Contributia la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contributia individuala de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii, se transmite de CNPP si de casele de pensii sectoriale fondurilor de pensii administrate privat.

In concluzie,utilizatoarea nu avea obligatia de a plati nimic.

@florentina,

Luati legatura cu administratorul fondului privat de pensii la care ati aderat,sau cu Casa de Pensii,spre a clarifica situatia.
@ondino

Am fost si eu in CCC in perioada 2009-2010,si la pensii private figuram cu 0 lei cotributii lunare,am mers la ei si i-am intrebat de ce nu figurez ca contribuabil si la pensie privata,iar ei mi-au zis ca nu mi-a virat angajatorul,le-am spus ca eram in CCC,si mi-au zis ca CCC si somajul nu intra la pensie privata,ci doar ca salariat intra la pensie privata cand era atunci 2%.

Se pare ca undeva am fost informat gresit,sau mai bine zis nu stiau cum sa imi explice cei de la pensii private de ce nu sunt si eu trecut ca contribuabil in perioada CCC catre pensii private.
Scuze @tudor valeriu, @florentina_c pt. informatia eronata prezentata.
Citind cu atentie OUG 111/2010,am regasit la art20 urmatoarea precizare:

2) Asupra drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu se datoreaza impozit si nici contributiile sociale obligatorii stabilite de lege

De asemeni si in Legea263/2010-legea pensiilor la art.Art. 37
(1) Contributia de asigurari sociale nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand:
a) prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale

Avand in vedere si prevederea art39(2)Legea 263/2010:
(2) Contributia la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contributia individuala de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii, se transmite de CNPP si de casele de pensii sectoriale fondurilor de pensii administrate privat.

Rezulta ca asupra indemnizatiei de crestere copil nu se datoreaza CAS.(contributia la pensii)si implicit nici contributia la fd. de pensii privat,care este parte a contributiei la sistemul de stat.
Deci pt.@florentina _c ,in anul 2011 aflandu-va in ccc,perioada necontributiva la CAS,este corect sa apareti cu contributie 0 la fd. privat de pensii.
Acelasi raspuns si pt.@Tarzan2012,in perioada 2009-2010.

Alte discuții în legătură

Contributia la pensie din indemnizatia pentru ccc irinaelena1 irinaelena1 Am si eu o intrebare. Stie cineva daca in timpul indemnizatiei pentru cresterea copilului se opreste contributia la pensii. Eu am fost ieri la Casa de Pensii ... (vezi toată discuția)
Concediu 1 an fara plata veronik veronik Buna seara, Intentionez sa-mi iau concediu pentru cresterea copilului pe o perioada de un an si as vrea sa stiu daca exista un cadru legal ca dupa acest an ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii guiualina guiualina Buna ziua! In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, dar fara plata indemnizatiei, pt. ca am ales varianta ... (vezi toată discuția)