avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cotizatie pensie facultativa, vechime in specialitate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cotizatie pensie facultativa, vechime in specialitate - concediu pentru cresterea copilului

Va rog sa-mi spuneti daca pe perioada concediului de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani se retine si varsa cotizatia de pensie pentru pilonul de pensii facultative. Mentionez ca am nascut in septembrie 2010. Am primit deunazi plicul cu situatia cotizatiei la pensia facultativa pe anul 2011 si platile spre asigurator sunt 0.Nu cunosc legislatia cu privire la stagiul de cotizare pe perioada concediului de crestere a copilului, daca se plateste pentru pensia de stat (sau nu) si nu pentru cea facultativa (care de fapt a fost tot obligatorie).
O alta intrebare ar fi: daca perioada septembrie 2010-septembrie 2012 (perioada concediului de crestere a copilului) este considerata vechime in specialitate?
Va multumesc tuturor si va doresc o zi buna.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:09, 3 Mai 2012
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Mai am o intrebare: Daca pentru perioada concediului de crestere a copilului pana la 2 ani nu mi se plateste de catre stat conttributia pentru pensii (asigurari sociale), pentru somaj se plateste? Beneficiez de somaj la iesirea din concediul de crestere a copilului in cazul in care angajatorul nu ma primeste inapoi?
florentina_cfm a scris:

Mai am o intrebare: Daca pentru perioada concediului de crestere a copilului pana la 2 ani nu mi se plateste de catre stat conttributia pentru pensii (asigurari sociale), pentru somaj se plateste? Beneficiez de somaj la iesirea din concediul de crestere a copilului in cazul in care angajatorul nu ma primeste inapoi?

Incepand din 1 ianuarie 2011cf.. OUG111/2010, Art. 22,ccc este stagiu asimilat la somaj

(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pt..dvs. insa,care ati beneficiat de ccc in cf.cu OUG148/2005,perioada de ccc nu este stagiu de cotizare la somaj si atunci in aceasta situatie,stagiul necesar de 12 luni se poate realiza prin cumularea perioadei de stagiu realizat inainte de suspendarea cim cu stagiul realizat dupa revenire din ccc,care poate fi perioada de preaviz.,putand sa beneficiati de somaj indemnizat in aceste conditii.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
ContSters136493, utilizator
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri.
Pentru ondino: multe multumiri pentru promptitudine si acuratete. Totusi as vrea sa mai stiu daca mi se da preaviz imediat ce ma intorc la serviciu (perioada acestuia fiind din cate stiu eu 15 zile), cum mai pot beneficia de somaj in acest caz neavand indeplinita perioada stagiului de cotizare. Este obligat angajatorul sa ma primeasca inapoi si pentru ce perioada?
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Perioada de preaviz in caz de concediere este de minimum 20 de zile lucratoare.

2. Daca erati putin mai atenta la raspunsul lui @ondino ati fi retinut ca cele 12 luni de cotizare la somaj,necesare pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, sunt formate din lunile lucrate dupa terminarea CCC (inclusiv prerioada de preaviz) la care se adauga, pana la 12, luni de dinainte de a intra in CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia la pensie din indemnizatia pentru ccc irinaelena1 irinaelena1 Am si eu o intrebare. Stie cineva daca in timpul indemnizatiei pentru cresterea copilului se opreste contributia la pensii. Eu am fost ieri la Casa de Pensii ... (vezi toată discuția)
Concediu 1 an fara plata veronik veronik Buna seara, Intentionez sa-mi iau concediu pentru cresterea copilului pe o perioada de un an si as vrea sa stiu daca exista un cadru legal ca dupa acest an ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii guiualina guiualina Buna ziua! In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, dar fara plata indemnizatiei, pt. ca am ales varianta ... (vezi toată discuția)