Am si eu o intrebare. Stie cineva daca in timpul indemnizatiei pentru cresterea copilului se opreste contributia la pensii. Eu am fost ieri la Casa de Pensii am solicitat un grafic cu contributiile mele si apar cu zero. Am cerut explicatii si mi s-a spus ca o sa aflu cand ies la pensie la ce suma am cotizat, fiindca e prea greu sa se uite acum in program sa-mi spuna. Mentionez ca am primit de la pilonul II de pensii grafic si apar tot cu zero. Ulterior m-am dus si la agentia de plati si mi s-a comunicat ca normal trebuie sa apara, ca ei declara in fiecare luna veniturile fiecarei mame la ANAF si ei au obligatia sa vireze acesti bani catre Casa de Pensii. A ramas ca o sa cerceteze ce s-a intamplat si sa revin peste cateva zile. As dorii daca cineva stie ce se intampla sa-mi spuna si mie. Multumesc.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 20
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu pot fi urmarite silit decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu .
(2) Asupra drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu se datoreaza impozit si nici contributiile sociale obligatorii stabilite de lege.
Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...
Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul publicși a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare
...
2. Din cele de mai sus rezulta:
- Din indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) nu se retine nici o contributie sociala
- Pe perioada de CCC sunteti asigurata la sanatate, plata contributiei fiind facuta de catre AJPIS.
- Nu sunteti asigurata la pensie (nu se plateste contributia lunara) dar perioada de CCC este asimilata stagiului de cotizare la pensie (se are in vedere numai ca stagiu de cotizare).
- Nu sunteti asigurata la somaj (nu se plateste contributia lunara) dar perioada de CCC este asimilata stagiului de cotizare la somaj (se are in vedere numai pentru stabilirea perioadei cat beneficiati de indemnizatie de somaj).
3. Comunicarea intre ANAF si celelalte institutii lasa de dorit, merge foarte greu, cu mari intarzieri.
Sunt interesat de acelasi subiect si va rog sa ma scuzat idaca sunt eu mai "incet" dar din raspuns nu am inteles daca sumele/unitatle acumulate la pilonul 2 cresc sau nu pe perioada ccc.
Somaj
emilia236
firma la care lucrez ne a trecut in preaviz , intrebarea mea indemnizatia pentru cresterea copilului se socoteste ca vechime in calculul somajului sau nu , im ... (vezi toată discuția)