Buna ziua.As dori sa stiu daca primesc indemnizatia pentru cresterea copilului,sunt asigurata?sotul meu lucreaza iar eu am lucrat acum 5ani doar 6 luni,si in rest am facut studii.si am trecut de vârsta de 26 de ani.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...
Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare
(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
2. Asadar:
- pe perioada de concediu crestere copil (CCC) sunteti asigurata la sanatate contributia fiind platita de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC;
- perioada de CCC este asimilata stagiului de cotizare la pensie si si stagiului de cotizare la somaj.
3. - Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) ati fost eleva sau studenta la zi, frecvantand cursurile fara intrerupere (cu exceptia concediilor medicale) veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Nu conteaza ce varsta aveti atat in cazul unei nasteri cat si in cazul frecventarii cursurilor.
Somaj
emilia236
firma la care lucrez ne a trecut in preaviz , intrebarea mea indemnizatia pentru cresterea copilului se socoteste ca vechime in calculul somajului sau nu , im ... (vezi toată discuția)