avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este obligatorie succesiunea dupa moartea unui sot, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este obligatorie succesiunea dupa moartea unui sot, existand si copii?

Tatal meu a murit in urma cu aproape 6 luni. Suntem 3 frati. Mama (sotia defunctului) traieste. Parintii mei aveau impreuna un apartament si o casa cu teren.
Dupa deces este utila succesiunea? Este obligata mama sa faca acum succesiunea (pana in 6 luni am inteles ca sunt alte taxe si dupa 6 luni de la decesul sotului alte taxe)? Este posibil ca mama sa faca un act de mostenire lasand unuia dintre copii o parte mai mare decat i-ar reveni daca nu ar face o astfel de modificare? Adica poate sa aiba un copil "preferat" caruia sa ii lase mai mult decat altuia?
Am inteles ca sotului ramas in viata ii revine 1/2 din tot + 1/4 din cealalta jumatate, iar 3/4 din jumatatea cealalta copiilor.
Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: victor sorin , utilizator 23:14, 2 Mai 2012
Succesiunea nu este obligatorie este in schimb foarte foarte utila pentru mostenitori, pentru a -si proteja fiecare cota lui de mostenire, in cazul dvs. este posibil ca mama sa lase o cota mai mare unui copil in defavoarea celorlalti, pastrandu-le doar rezerva succesorala.
da,nu-i obligatorie insa este foarte utila sau....necesara pentru individualizarea drepturilor cuvenite!:vishenka:
Prin succesiune mama nu poate ''lasa '' copiilor o alta cota decat cea care le revine in mod legal, adica 3/8, care, in cazul d-vs. se imparte la trei. Termenul pentru acceptarea succesiunii, conform Noului Cod Civil, daca decesul a survenit dupa data de 1.10.2011 este de 1 an.Adica aveti la dispozitie un termen de 1 an pentru a dezbate succesiunea.
Succesiunea nu este obligatorie, iar diferenta de taxe nu are legatura cu termenul de acceptare (care acum este de 1 an, nu 6 luni). Daca dezbateti in termen de 2 ani de la data decesului, sunteti scutit de impozitul catre stat in cuantum de 1% din valoarea masei succesorale. Sotia are 1/2 cota sa de bun comun si mosteneste 1/4 din masa succesorala. Pentru cotele ce-i apartin poate face acte de instrainare (nu de mostenire) catre unul dintre copii...
Nu inteleg ,adica un parinte nu poate sa faca ce vrea cu bunurile pe care le-a dobindit de-a lungul vietii? Si in momentul in care unul dintre ei nu mai exista celalalt poate fi supus presiunii copiilor de a imparti bunurile lor cind acestii doresc sa le ceara socoteala? ? Asa este ?Spuneti-mi va rog ,pentru ca acest lucru mi se pare inadmisibil .De anu avea dreptul de a decide eu ca parinte ceea ce voi face pentru ca eu am acumulat acele bunuri si mi se pare just ca decizia sa fie a mea .Este punctul meu de vedere .multumesc

Alte discuții în legătură

Buna ziua! bunicul meu a murit si bunica nu a facut succesiune ... dsmihalea dsmihalea Buna ziua! Bunicul meu a murit...si bunica nu a facut succesiune dupa el,copii vor sa faca dupa ce moare si ea ca sa faca totul o data.Ea are doi copii si ... (vezi toată discuția)
Mostenire si succesiune alice.elena60 alice.elena60 Buna ziua. Problema mea ar fi urmatoarea: eu am ramas singurul copil al mamei mele, in urma decesului surorii mele, care are un copil. Mama, deci bunica ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters98379 ContSters98379 Buna. Acum cateva luni a murit tatal meu. A ramas un apartament, noi suntem 3 frati. Mama vrea sa-mi lase mie apartamentul, cu conditia sa am grija de ea., eu ... (vezi toată discuția)