avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este obligatorie succesiunea dupa moartea unui sot, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este obligatorie succesiunea dupa moartea unui sot, existand si copii?

Tatal meu a murit in urma cu aproape 6 luni. Suntem 3 frati. Mama (sotia defunctului) traieste. Parintii mei aveau impreuna un apartament si o casa cu teren.
Dupa deces este utila succesiunea? Este obligata mama sa faca acum succesiunea (pana in 6 luni am inteles ca sunt alte taxe si dupa 6 luni de la decesul sotului alte taxe)? Este posibil ca mama sa faca un act de mostenire lasand unuia dintre copii o parte mai mare decat i-ar reveni daca nu ar face o astfel de modificare? Adica poate sa aiba un copil "preferat" caruia sa ii lase mai mult decat altuia?
Am inteles ca sotului ramas in viata ii revine 1/2 din tot + 1/4 din cealalta jumatate, iar 3/4 din jumatatea cealalta copiilor.
Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: victor sorin , utilizator 23:14, 2 Mai 2012
Succesiunea nu este obligatorie este in schimb foarte foarte utila pentru mostenitori, pentru a -si proteja fiecare cota lui de mostenire, in cazul dvs. este posibil ca mama sa lase o cota mai mare unui copil in defavoarea celorlalti, pastrandu-le doar rezerva succesorala.
da,nu-i obligatorie insa este foarte utila sau....necesara pentru individualizarea drepturilor cuvenite!:vishenka:
Prin succesiune mama nu poate ''lasa '' copiilor o alta cota decat cea care le revine in mod legal, adica 3/8, care, in cazul d-vs. se imparte la trei. Termenul pentru acceptarea succesiunii, conform Noului Cod Civil, daca decesul a survenit dupa data de 1.10.2011 este de 1 an.Adica aveti la dispozitie un termen de 1 an pentru a dezbate succesiunea.
Succesiunea nu este obligatorie, iar diferenta de taxe nu are legatura cu termenul de acceptare (care acum este de 1 an, nu 6 luni). Daca dezbateti in termen de 2 ani de la data decesului, sunteti scutit de impozitul catre stat in cuantum de 1% din valoarea masei succesorale. Sotia are 1/2 cota sa de bun comun si mosteneste 1/4 din masa succesorala. Pentru cotele ce-i apartin poate face acte de instrainare (nu de mostenire) catre unul dintre copii...
Nu inteleg ,adica un parinte nu poate sa faca ce vrea cu bunurile pe care le-a dobindit de-a lungul vietii? Si in momentul in care unul dintre ei nu mai exista celalalt poate fi supus presiunii copiilor de a imparti bunurile lor cind acestii doresc sa le ceara socoteala? ? Asa este ?Spuneti-mi va rog ,pentru ca acest lucru mi se pare inadmisibil .De anu avea dreptul de a decide eu ca parinte ceea ce voi face pentru ca eu am acumulat acele bunuri si mi se pare just ca decizia sa fie a mea .Este punctul meu de vedere .multumesc

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am făcut succesiunea după buniicii din partea tatei ... Epuree Epuree Bună ziua, Am făcut succesiunea după buniiciii din partea tatei și s-a emis certificatul de mostenitor cu o cotă parte care-i revine tatei. Acuma tata a ... (vezi toată discuția)
Mostenire si succesiune alice.elena60 alice.elena60 Buna ziua. Problema mea ar fi urmatoarea: eu am ramas singurul copil al mamei mele, in urma decesului surorii mele, care are un copil. Mama, deci bunica ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters98379 ContSters98379 Buna. Acum cateva luni a murit tatal meu. A ramas un apartament, noi suntem 3 frati. Mama vrea sa-mi lase mie apartamentul, cu conditia sa am grija de ea., eu ... (vezi toată discuția)