avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz -demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz -demisie

Fiica mea lucreaza din 2007 la un magazin ca si "lucrator comercial".Acum vrea sa plece de acolo si nu stie care este perioada de preaviz.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:39, 1 Mai 2012
Perioada de preaviz, in cazul demisiei, este de maxim 20 de zile lucratoare si este mentionata in CIM, regulamentul de functionare. In situatia in care angajatorul nu si-a respectat obligatiile din CIM se poate demisiona si fara preaviz. Pe perioada preavizului se pastreaza calitatea de salariat, cu toate drepturile si obligatiile.
Perioada de preaviz e cea trecuta in contractul individual de munca litera L . Alte clauze , punctul c). Trebuie sa aibe un exemplar al CIM uitati-va in el.
Nu-i musai sa plece prin demisie.Daca se intelege cu angajatorul, CIM poate fi incetat cu prin acordul partllor (art. 55 b, C. Mun), situatie in care nu mai este nevoie de respectarea celor "n" zile de preaviz.:)
In cazul in care isi va da demisia , termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
In cazul in acre doreste o incetare a c.i.m. fara preaviz , poate solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. - sau se poate prevala de art.81 alin.7 C.mun. : Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Atentie insa ca, incetarea contractului individual de munca prin acordul parţilor sau prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, avand în vedere ca ambele sunt motive imputabile salariatului de încetare a contractului individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz ataela1 ataela1 Buna ziua,am un angajat care vrea sa si dea demisia la zi\\"\\" dupa cum se exprima el. In CIM este prevazuta o perioada de preaviz de 20 zile. Cum procedez ... (vezi toată discuția)
Preaviz ContSters315461 ContSters315461 Buna ziua. Tocmai m-am angjat la o firma. Lucrez de 3 zile aici, dar vreau sa plec din motive personale. Trebuie sa respect perioada de preaviz tinand cont ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca in primele 30 de zile Cat Black Cat Black Buna ziua, In data de 28 sept. 2015 am semnat n contract de munca pe perioada determinata de 3 luni. Postul este de secretara. Din pacate la 2 saptamani de ... (vezi toată discuția)