avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... se poate lua un credit pe asociatia de proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

se poate lua un credit pe asociatia de proprietari pentru reparatii?

Buna ziua!

O asociatie de proprietari poate lua un credit pentru diverse reparatii, amenajari, ca de exemplu: reparare/inlocuire usa intrare, amenajare curte (nivelare, curatare, erbicidare, gazon etc.), schimbare lemnarie si geamuri, zugravire casa scarii? Daca da, ce garantii sau giranti trebuie prezentati?

Orice informatie legata de acest subiect ne-ar fi de ajutor.

Multumim
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 10:56, 1 Mai 2012
Exista o oferta pentru reabilitare termica (conf. OUG 69/2010) destinata Asociatiilor de proprietari si este oferita de CEC.

[ link extern ]
Sigur ca puteti incerca sa faceti un credit pe baza prevederilor din Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de prorietari:
Art. 43. - Pentru lucrari majore cu privire la exploatarea, intretinerea, repararea, consolidarea, reabilitarea si modernizarea proprietatii comune, asociatia de proprietari poate angaja, in numele proprietarilor si cu semnatura lor individuala, credite bancare sau orice alte forme de creditare, conform prevederilor legale.
Art. 44. - Pentru riscurile cu privire la proprietatea comuna, asociatia de proprietari, in numele proprietarilor asociati, poate incheia polite de asigurare.

Deci semnatura individuala a proprietarilor.
Din experienta proprie va pot spune ca bancile acorda aceste credite in masura in care asociatia nu are restante la furnizori si nu are restantieri.
Puteti incerca si vedeti la fata locului daca aveti sorti de izbanda!
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.

@Alex_Munteanu: chiar CECul mi-a mai fost recomandat de o cunostinta, am si citit pe siteul lor de acest tip de credit, m-am cam "dezumflat" cand am vazut ca e vorba de reabilitare termica. Pentru ca noi am avea nevoie de bani, asa cum am si scris, la alte reparatii. Am sa merg chiar maine la o agentie CEC sa discut amanunte. Revin cu raspusul lor, pentru ca si alti cititori sa aiba aceasta informatie.

@elga50: har Domnului ca restante nu avem, e un inceput!

Vreti sa faceti un imprumut si-acesta va trebui (daca-l obtineti), sa-l achitati in rate si sa suportati dobanzi, comisioane.... Toate acestea va pot duce la plata a 20% in plus fata de suma imprumutata, pentru fiecare an, calculat la sold. Asa ca pentru un imprumut ce-l puteti achita in 5-7 ani suma platita poate fi dubla fata de cea imprumutata.
Poate un asemenea imprumut ar fi necesar daca vreti sa faceti o lucrarea, o singura lucrare mare (asa cum este reabilitatea intregii cladiri). Dar pentru lucrarile propuse de dumneavoastra nu este convenabil imprumutul bancar.
Este mai bine sa realizati cate o lucrare, pe rand si nu toate odata. Asa poate fiecare proprietar sa plateasac treptata (ca si ratele la banca dar fara costurile creditului).
Apoi mai puteti discuta cu furnizorii sau prestatorii de asemenea servicii, sa incheiati contracte cu unii care accepta plata in rate fara dobanda pe o perioada cat mai lunga.
Anul trecut am modernizat 2 lifturi. Ne-a costat peste 500 mil lei vechi. Am convenit si stabilit prin contract cu prestatorul sa-i achitam in 12 rate egale. Am achitat deja 3/4 din suma fara a intarzia in vreo luna si fara sa platim dobanzi si alte cheltuieli generate de un credit.
Daca imprumutam acei bani de la banca, intr-un an, pentru 500 mil lei vechi ar fi trebuit sa platim cel putin 50 mil lei in plus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut bancar pentru reabilitarea termica a blocului Coralia22 Coralia22 Buna ziua, sunt noua pe forum si indraznesc sa va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Blocul nostru e format din 4 scari. Anul trecut, locatarii de la ... (vezi toată discuția)
Terasa bloc eu.ro eu.ro ce trebuie sa plateasca un locatar de bloc de la et 4 din 10,obligat doar ; 1 hidroizolatie 2 hidro-termoizolatie? (vezi toată discuția)
Intrebare! Kathleen Kathleen Sunt in vanzare cu apartamentul. Am primit un avans pe apartament si am fost la notar pentru a intocmii un Antecontract ,fiindca cumparatorul vrea sa puna in ... (vezi toată discuția)