avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale administrator si contabil
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

administrator si contabil

Sunt pe punctul de a infiinta o societate (srl) si sunt curios daca pot indeplini si eu si asociatul meu amandoi functia de administrator al firmei. Putem avea drepturi egale?
am o cunostinta care a terminat Marketing , este licentiata si a facut si masterul are experienta in contabilitate... intrebarea mea este : Pot face un contract de colabolare cu ea pt a tine contabilitatea firmei mele ?
Cel mai recent răspuns: stanbogdan23 , utilizator 23:33, 1 Mai 2012
pare a fi o incompatibilitate insa cred ca se poate...
Da, puteti sa fiti amandoi administratori, cu drepturi depline.
Da, in cazul in care firma nou infiintata va utiliza plan de conturi contabile simplificat (!), poate incheia contract cu o persoana nu neaparat membru CECCAR in vederea tinerii evidentei contabile.
Sigur ca se poate, un SRL poate fi condus de unul sau mai multi administratori, care pot avea puteri depline sau limitate.

[ link extern ]

Marketingul nu prea are legatura cu contabilitatea. Daca persoana are experienta in contabilitate, este raspunderea Dvs. pe cine angajati pentru evidenta contabila a societatii.

OUG 37/2011, privind modificarea legii contabilității

Articolul 10, unul din cele mai controversate articole din această lege stabilește cine răspunde pentru organizarea contabilității, precum și persoanele ce pot organiza și conduce evidența contabilă, semna situațiile financiare. Acesta arată, după modificare, astfel:

Art. 10. – (1) Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării entităţii respective.
(2) Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
(31) În cazul persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (11), contabilitatea poate fi organizată şi condusă potrivit prevederilor alin. (2) şi (3) sau pe bază de contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, situaţie în care răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestor persoane fizice.
(4) Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitatea este condusă pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora, potrivit legii şi prevederilor contractuale.
(41) În cazul persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (5), răspunderea pentru organizarea contabilităţii revine acestora. Conducerea contabilităţii se poate efectua de către aceste persoane, situaţie în care răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora. În cazul în care contabilitatea este condusă potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) şi (3) sau pe bază de contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestor persoane, potrivit legii şi prevederilor contractuale.

Deci administratorul va fi răspunzător pentru organizarea contabilității, însă, cel ce conduce efectiv contabilitatea va fi direct răspunzător pentru nerespectarea reglementărilor contabile.

La societățile cu până la 35,000 EUR cifră de afaceri, contabilitatea poate fi condusă și în baza unei convenții sau contract civil, încheiate cu persoane ce au studii superioare.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Multumesc frumos :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registrul comertului iclaudia19 iclaudia19 buna seara, sunt economist si as vrea sa incep sa tin evidenta contabila la mai multe firme, am o firma personala pe care as putea lucra(a le factura prestari ... (vezi toată discuția)
Contabil cu drept de semnătură ContSters452147 ContSters452147 Salutare! Un prieten care deține o firmă mi-a cerut ajutorul și nu știu cum să îi răspund. Dacă acesta nu are facultate și urmează un curs de ... (vezi toată discuția)
Cine semneaza declaratiile ? alina240 alina240 Buna ziua, As dori sa intreb ceva legat de declaratii. Detin o firma, SRL si am contract cu o firma de contabilitate, contabilul are calitatea de expert ... (vezi toată discuția)