avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Scoaterea copilului din tara (probleme)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Scoaterea copilului din tara (probleme)

Buna seara!

Scurt si la obiect...
Ei divortati, ea in Romania iar el prin Italia. Din casatorie a rezultat un copil (9 ani).
De fostul sot nu se mai stie nimic de ani buni. O perioada au comunicat dar ulterior relatiile s-au stins total. Deci nu exista pensie alimentara, dar asta e mai putin important. Problema este ca nedand de el (nu mai are aceeasi adresa in Italia, nici acelasi nr. de telefon), minorul nu poate fi scos din tara pana la 18 ani.

Ce este de facut? Actiune judecatoreasca? Sa-l cheme in instanta? Ce se poate face atata vreme cat nu se poate da de el? Poate a murit, cine stie... Pe cine sa citeze? Chiar si-asa, copilul ce vina are ca nu poate pleca din tara nici macar intr-o simpla vacanta cu colegii de scoala? Sa-l citeze la ultima adresa cunoscuta din Romania?

Bine, implicatii sunt multe dar asta cred ca stiti si dumneavoastra. Ce sfaturi imi puteti da in aceasta problema? Prietenei care mi-a povestit ii este teama sa mearga in instata deoarece nu stie la ce sa se astepte, cat va dura, ca sa nu mai spun de bani. Macar sa merite sa se agite, corect? Sau altfel, exista sanse sa obtina custodia "totala" a copilului fara sa fie nevoita sa apeleze la tala natural al acestuia?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
Catalinozaurusrex, utilizator
cititi dvs in sentinta instantei si vedeti daca scrie ca minorul este incredintati mamei (asa scrie, sigur), deci poate să iasă din tara cu minorul daca merge la pasapoarte cu hotararea de divort definitiva si irevocabila unde va face pasaportul si ulterior, la vama prezinta alaturi de pasaportul copilului si hotararea de divort.

Chiar atat de simplu sa fie? :yes:

Multumesc mult pentru raspuns. Cu sigurnta copilul inca nu are pasaport avand in vedere faptul ca mama lui s-a ocupat de cu totul si cu totul altceva pana acum, cum ar fi sa dea de tatal natural. Asadar, sa vad daca am inteles... Cu hotararea de divort in mana (da, copilul este incredintat ei), merge la Serviciul Pasapoarte si-i face actele necesare plecarii din tara. Excelent!

Inca o intrebare va rog daca se poate...

Cumva hotararea de divort trebuie autentificata, legalizata, tradusa? Sau se poate merge la vama cu ea pur si simplu, asa cum este in acest moment scrisa in limba romana?

Multumesc inca o data!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
Catalinozaurusrex, utilizator
Pe acea hotarare trebuie sa fie o stampila cu " definitiv si irevocabil" o va prezenta in original, nu trebuie tradusa, va lasa o copie xerox la vama
Gata, am dat mai departe! Multumesc frumos! :thumbup:
Catalinozaurusrex a scris:

Chiar atat de simplu sa fie? :yes:



Da...si www.politiadefrontiera.ro are clar explicat conditiile de calatorie (de iesire din Romania) pentru minori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce acte imi trebuie sa ies cu copilul meu din tara dk sunt divortata de tatal lui? elenaeu elenaeu Vreau sa plec in italia impreuna cu copilul meu,sunt divortata de tatal lui ,copilul mi-a fost incredintat mie prin hotarare judecatoreasca dar tatal lui a ... (vezi toată discuția)
Minori ContSters103316 ContSters103316 Sunt tata a doi baieti de 10 respectiv 12 ani care mi-au fost incredintati dupa divortul de prima sotie. Sunt recasatorit si as dori sa stiu ce documente imi ... (vezi toată discuția)
Copii minori si iesirea lor din tara; ContSters140523 ContSters140523 Sun divortata si am copii in incredintarea mea ,hotarare devinitiva si irevocabila ...vreau sa plec cu copii din tara,le-am facut pasapoartele.Vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)