avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in constatare drept de proprietate teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in constatare drept de proprietate teren

Poate fi initiata o actiune in constatare a dreptului de proprietate asupra unui teren pentru care exista titlu autentic (act de vanzare cumparare din anul 1955, autentic), care figureaza in registrul agricol din 1959? (doar acolo, nefigurand in rolul fiscal sau cadastral dupa 1990 ) Se poate astfel reconstitui dreptul de proprietate, pe baza unei actiuni clasice in constatare? (nu uzucapiune, pentru ca ea nu poate fi invocata, tocmai pentru ca exista acest titlu)
Sau nu mai e nevoie de nici o actiune, titlul din 1955 fiind valabil?
Cum am spus, terenul apare in registrul agricol din 1959. Asta inseamna automat ca a fost preluat de stat?
Cel mai recent răspuns: Av_Mihaita , utilizator 15:50, 3 Mai 2012
nu tu rol fiscal..dar actu-i transcris...
sigur, o sa zica unii, ca actul autentic e opozabil fara sa fie transcris..
am vazut si opiniii cum ca actu-i prea vechi:)
Daca vorbim de teren agricol, nici nu avea cum sa existe rol fiscal sau registru cadastral, intrucat dupa 1960 a cam venit CAP-ul si a adunat tot. Daca e zona necooperativizata, nu exista nici o sansa; daca terenul a fost preluat de CAP (si trebuie sa existe evidente la primarie), instanta o sa va zica ca trebuia formulata cerere in baza legii 18/1991 (care acuma-i tardiva) si o sa respinga actiunea. Daca-i curte...trebuia sa existe rol fiscal, pentru a se putea dovedi continuitatea posesiei. Oricum as lua-o, eu o vad cam asa: un cetatean a cumparat un teren in 1955, l-a inscris la rolul agricol in 1959, dupa care dispare in ceata: daca-l lua CAP-ul trebuia cerut pe legea 18/1991 si nu printr-o actiune in constatare; daca nu l-a luat CAP-ul, in camp nu avea cum sa ramana liber si ferice pana in zilele noastre, ceea ce prin logica bunei cuviinte inseamna ca onor cetateanul l-a instrainat si altcineva a intrat cu el in CAP; daca-i curte, de ce nu a platiti impozit la el. Concuzia: actiune in instanta poate introduce oricine, insa nu cred ca va avea sorti de izbanda in datele prezentate de dvs.
Multumesc, Kyandra si Milica, pentru atentia acordata acestui topic. Terenul este intravilan, a fost vandut in 1955 impreuna cu o casa de locuit pe el. Terenul apare in registrul agricol din 1959, si doar atat. Pentru casa, insa, s-a platit in mod constant impozit, pana in prezent, potrivit adeverintei de rol fiscal, unde figureaza fara intreruperi.
1. Faptul ca terenul-curte apare mentionat in acest registru agricol din 1959 inseamna automat ca a fost preluat de stat?
2. Ce semnificatie juridica poate avea faptul ca terenul nu apare in evidentele fiscale? (nu este o regula a posesiei terenurilor de a plati impozit pe ele, iar oricum, daca esti proprietar poti sa ai si o posesie viciata, daca nu iti opune nimeni acest viciu; ori, aici nu vorbim de uzucapiune, ci de o actiune in constatare a calitatii de proprietar, existenta dintotdeauna si nu care tinde a fi dobandita acum)
3. Daca nu reiese de nicaieri ca terenul a fost preluat, inseamna ca actul din 1955 este valabil, ca nu avem ce sa re-constituim. Nu-i asa? Asadar, un notar il poate recunoaste perfect valabil pentru un partaj succesoral??!!
4. Ar exista varianta uzucapiunii de 30 de ani. In aceasta situatie, vom face abstractie de actul autentic din 1955. Se poate asta, dar este frustrant. Ai act autentic, vechi, si azi sa nu valoreze nimic?
5. Daca s-au facut actiuni in revendicare acolo unde n-a mers cu legea nr. 10/2001, de ce nu s-ar putea face actiuni in constatare acolo unde s-a iesit din termenul Legii nr. 18? Se pot chema vecinii si primaria sa declare ca totul e OK. Practic, nu este o acțiune in realizare, ci una in constatare. Nu iei cuiva dreptul, ci ceri sa se constate ca e al tau. Mai ales ca regimul comnunist a fost declarat in afara legii si toate actele samavolnice facute sub el nule. La acest din urma aspect ma gandesc doar daca intr-adevar terenul din speta a fost preluat de catre stat. etc, etc etc.
Multumesc pentru atentie. Daca se poate, kyandra, o replica scurta, daca nu, multumesc oricum. Sanatate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire drept legea 18/91 in baza registru 1951/1955 ? bukinst bukinst Comsia de aplicare a Legii 18/1991 a constituit dreptul de proprietate pentru un cetatean care nu figura in registrul agricol 1959/1963. La sesizare s/a facut ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare sau uzucapiune? adrian.cocea adrian.cocea Imobil + teren aferent intravilan cumparate de sot-sotie in 1928. De pe urma lor au fost 5 copii. Sotul decedeaza in 1943 si nu este nici un act ca s-ar fi ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana - cum se obtine actul de proprietate pentru imobil? marian barbu marian barbu Buna seara,parintii mei au cumparat casa acum 27 ani cu chitanta de mana ,au platit impozitul anual,ce trebuie sa fac pentru a obtine actul de proprietate?va ... (vezi toată discuția)