avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... imputatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

imputatie

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:

- un salariat care si-a insusit o anumita cantitate de combustibil de la societate , legal putem recupera acesti bani, facem o decizie a asociatului si apoi o instiintare salariatului precum ca i se vor opri banii (contravaloare combustibilului) esalonat pe 3 luni ?

- in urma instiintarii prin care i se vor opri banii,am primit si demisia acestuia, legal la lichidare putem opri toti banii pe care ii datoreaza societatii (pt combustibil) ?

e corect si legal cum procedam ?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:26, 2 Mai 2012
Si-a data demisia? Nu mai puteti face nimic din punct de vedere al legislatiei muncii. Sumele din salariu pot fi retinute numai in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, sau in urma aplicarii unei sanctiuni disciplinare (ceea ce este tardiv intrucat presupunand ca doriti sa-i opriti din salariu pentru paguba creata acest lucru nu se va mai putea pe viitor intrucat angajatul respectiv nu va mai muncii la dumneavoastra). In cazul art. 248 noul cod al muncii sumele de retinut se vor efectua pentru lunile viitoare nici decum pentru luna in curs, iar amenda disciplinara este interzisa.
Daca nu-i dati salariatului banii pe luna aceasta, acesta va va actiona in judecata pentru neplata drepturilor salariale cuvenite si poate cere si despagubiri.
Puteti face ceva din punct de vedere penal (furt calificat) sau va puteti recupera prejudiciu in conditiile codului de procedura civila (art. 258 alin. (2) noul cod al muncii).
Chiar daca a incetat c.i.m. se poate angaja raspunderea patrimoniala a fostului salariat ...
Art. 258 C.mun.:
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

S-a facut constatarea pentru lipsa produsa si apoi in data de 24.04.2012 i sa trimis o instiintare ii care i se preciza ca pentru lunile aprilie-mai-iunie i se vor opri bani din salariu pentru paguba produsa. Acum, la plata salariul pentru aprilie trebuie sa i se opreasca o parte, in mai lucreaza pana pe 30, pentru care i se mai opreste o parte iar pentru a 3-a parte cum o mai pot recupera, la lichidare ?
Nu aveti cum sa-i opriti banii din salariu fara existenta unei hotarari judecatoresti irevocabile sau fara existenta unui acord al partilor , incheiat in baza art .254 alin.3 si 4 C.mun. .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lmputatii salariale nyck86 nyck86 buna ziua. sunt nou pe aici si ma intereseaza raspunsul la intrebarea: daca se emite o imputatie pe salariu iar acea persoana se afla aproape de lichidare ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna efectuat in avans Stoiadenisa Stoiadenisa Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati, daca se poate, cu urmatoarea speta: O salariata a efectuat pana in luna martie 2015, 20 de zile de concediu de ... (vezi toată discuția)
Demisie si lichidare alexa231980 alexa231980 Un angajat si- a depus demisia dar are si o datorie catre firma. Cum poate firma sa isi recupereze banii. (vezi toată discuția)