buna ziua. sunt nou pe aici si ma intereseaza raspunsul la intrebarea:
daca se emite o imputatie pe salariu iar acea persoana se afla aproape de lichidare (ultima luna) cat se poate opri din ultimul salariu al acestuia?
Nu conteaza ca este ultimul salariu, se respecta aceleasi reguli.
Conf. art. 728 alin. (1) Cod procedura civila, salariile (...) pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
Dupa lichidare, pentru diferenta de datorie, se poate aplica o alta metoda de executare silita, eventual cu bunurile mobile sau imobile.
Insa acel salariat va trebui sa aiba grija si la art.258 C.mun.:
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
multumesc din suflet. intrebarea urmatoare ar fi, daca superiorii obliga salariatul sa scrie ca renunta la salariu dar aceasta se intampla fara voia lui se mai poate face ceva? de exemplu a fost fortat sa scrie ca doreste oprirea salariului dar el nu doreste acest lucru.
1. Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
2. Daca a fost fortat sa scrie asa ceva, atunci se poate adresa instantei de judecata pentru recuperarea drepturilor salariale retinute de catre angajator.
multumesc mult. inca o intrebare ar fi: pentru furt, tentativa de furt sau luare de bunuri insusirea de etc. poate sa retina salariul?
mentionez ca demisia a fost semnata cf articolului 55 litera b