avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Care este procentul maxim care poate fi poprit din ...
Discuție deschisă în Executare silită

Care este procentul maxim care poate fi poprit din salariu?

As dori sa stiu cat se poate opri din salariul sau pensia unui cetatean in urma executarii silite? M-ar interesa si temeiul legal intrucat in ultimul timp se fac foarte multe abuzuri in acest sens.
Legat de acelasi subiect, care este maximum de dobanzi si penalizari care se poate aplica unui debit si care este legea care reglementeaza acest aspect. Contractele semnate in necunostiinta de cauza, cu clauze penalizatoare aberante si abuzive, ii transforma pe bietii oameni, care au indraznit sa faca unele imprumuturi, in oameni persecutati de recuperatori si executori judecatoresti hulpavi si neinduratori.
Cel mai recent răspuns: Narcizaa , utilizator 22:36, 28 Noiembrie 2009
Art. 409 C.proc.civ. prevede urmatoarele :
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Sumele retinute potrivit alin. 1-4 se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 562 si urmatoarele.
Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.
Actul normativ este Codul muncii..care prevede ca :
Art. 164. - (1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

(3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.

(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.

E bine sa avedeti in vedere si urmatoarele prevederi ..tot din Codul Muncii..pentru a evita abuzuri daca este vorba de o executarea legata de un litigiu de munca..
Art. 273. - (1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.

(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv.

Art. 274. - (1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.

(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.

Art. 275. - In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.

Executarea silita este prevazuta de catre Codul de procedura civila si nu de Codul Muncii ;)
:offtopic:

Buna seara bioenergeta,

Va rugam frumos, sa nu mai scrieti mesaje consecutive.Aveti optiunea editarii care va permite completarea primului mesaj.
Va multumim anticipat pentru intelegere.:)

Alte discuții în legătură

Se pote retine mai mult de jumatate de salariu? ral-alexandra ral-alexandra buna ziua as vrea sa ma lamuriti si pe mine daca se poate sa iti ia mai mult de 50% din salariu : o poprire de 700 lei si bani in mana 500 lei este normal ... (vezi toată discuția)
Poprire pe venit tigris47 tigris47 As dori sa stiu cat la suta din venitul unui debitor, poate fi executat in conditiile legii, prin procedura popririi la sursa? (respectiv, cat din salariul ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu pensie de intretinere si datorie banca - ordinea retinerilor/disp.legale delia2007 delia2007 Buna ziua. Unui salariat rebuie sa ii opresc atat pensia alimentara pentru copil cat si o poprire de la banca. Stiu ca pensia alimentara primeaza popririi, imi ... (vezi toată discuția)