avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond de rulment.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond de rulment.

Se pot folosi banii din fondul de rulment pentru lucrari la constructia unei sarpante pentru acoperisul blocului?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Daniel4x4 , utilizator 22:43, 20 Mai 2012
Daca valorea estimata a lucrarilor planificate cu aprobarea adunarii generale este mai mare dacat fondul de reparatii existent in depozitul bancar sigur ca trebuie sa se stranga in continuare bani in fondul de reparatii.
Da, membrii asociatiei pot contesta in instanta, potrivit legii 230/2007, orice hotarare a adunarii generale dacă aceasta este contrară legii, statutului asociatiei de proprietari ori este de natură să producă daune proprietarilor. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.
Ce inseamna "cu alte cuvinte AC =0, caldura = n/a" ?

Cred ca "AC" este o prescurtare de la "apa calda", respectiv ca datoriile pentru apa calda sunt la zi (=0) si intrevad, din descrierea situatiei respective, aceeasi confuzie intre fondul de rulment si fondul de reparatii..........
gerberga a scris:

............
Fondul de reparatii este suma de bani destinata partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna si are o perioada de folosire limitata.

Aceasta suma se depune la Asociatia de Proprietari, iar proprietarul nu o mai primeste inapoi.
........

Din moment ce a fost aprobat de proprietari in cadrul Adunarii Generale, fondul de reparatii este obligatoriu si nu va putea fi folosit decat cu acordul acestei Adunari Generale a Asociatiei de Proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.
.........


Legat de fondul de reparatii si de cel de rulment, am doua intrebari :
- in baza carui articol de lege fondul de reparatii nu se restituie ? Daca proprietarul isi vinde locuinta, si fondul sau de reparatii este complet, si acesta solicita restituirea, in ce baza legala poate fi refuzat ?
- neplata fondului de reparatii si a celui de rulment atrage penalizari ? In baza carui articol de lege ?

Va multumesc,
Cu privire la penalizari:
Iata ce se prevede in Legea 230/2007:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata.
Asadar si asupra cotelor de contributie neachitate la fondurile asociatiei, daca ele au fost puse pe listele de intretinere.

Cu privire la faptul ca fondul de reparatii nu se inapoiaza, in lege nu se specifica ce NU se face, ci ceea ce se face.
Numai pentru fondul de rulment exista prevedere de returnare si in ce conditii a acestuia.
Si la urma-urmelor este normal sa fie asa:
- fondul de rulment se cheltuieste lunar pentru plata facturilor in avans, dar el se restabileste la suma initiala in momentul in care locatarul isi plateste aceste cote din facturi dupa ce ele au fost repartizate si afisate in listele de intretinere; In luna urmatoare incepe un alt ciclu de folosire-completare a FR, asadar i se poate returna dupa ce el si-a platiti si ultimele cheltuieli din bloc.
- fondul de reparatii se constituie pentru lucrari de reparatii, el se cheltuieste pe aceste lucrari si nu se mai reface la suma initiala. Chiar in situatia in care nu apuca sa se cheltuiasca pana cand proprietarul pleaca din bloc, aceste reparatii se vor face. In acest caz se pune problema ca se repara ceva care s-a deterioriorat prin functionarea din trecut, timp in care proprietarul, impreuna cu ceilalti vecini de-ai lui, s-au folosit de partea respectiva de proprietate comuna, chiar daca nu direct. Asa cum stim, cota-parte indiviza de proprietate avem, ca proprietari, peste tot in cladire, chiar daca nu calcam cu piciorul niciodata in acel loc.
Ultima modificare: Duminică, 20 Mai 2012
elga50, moderator
- Ceea ce va sa insemne ca doar daca exista o hotarare a AG privind un sistem de penalizari pentru neplata acestor fonduri, doar atunci se pot impune si penalizari, inteleg bine ?

Alte discuții în legătură

Ce contine pasivul si activul care se depune la primarie carmennecula carmennecula Sunt foarte multe pareri de cum se intocmeste activul si pasivul intr-o asociatie de proprietari, de aceea, cer parerea unui specialist in care sa-mi explice ... (vezi toată discuția)
Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)