avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine plateste indemnizatia pentru CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine plateste indemnizatia pentru CCC?

Buna seara, vin cu o intrebare la care nu am primit un raspuns precis, cam de nicaieri de pe unde am intrebat.
Am o prietena care este angajata cu carte de munca, cam de 5 luni, seful a anuntat ca doreste sa inchida activitatea, ( ea singurica isi platea cartea de munca), doreste sa o angajez la mine,( am deschisa o intreprindere individuala cam de 4 luni) la fel sa isi plateasca cartea de munca, ea este insarcinata in 2 luni, pana aici toate bune.

Daca o inregistrez in revisal la mine, la termenul stabilit ,isi ia concediu de crestere a copilului, va rog sa ma lamuriti cine ii plateste perioada de crestere a copilului? de 1, 2 ani?


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:02, 8 Iulie 2013
1. - Pe perioada de CCC se suspenda contractul individual de munca, adica persoana este tot salariatul acelei unitati dar nu presteaza munca si nu primeste salariu.
- Pe aceasta perioada nu are nici o obligatie pecuniara fata de salariat sau fata de stat in legatura cu salariatul aflat in CCC..

2. Perioada de CCC este perioada de stagiu de cotizare la sanatate, plata contributiei facandu-se de la buget, prin AJPIS.

3. Perioada de CCC este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
tudorvaleriu a scris:

3. Perioada de CCC este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.


La pensie SAU la somaj? Intreb deoarece persoanele ce desfasoara exclusiv activitati independente nu au obligatia de a plati nici una dintre aceste cotizatii. Iar daca la pensii se mai cotizeaza in scopul acumularii de stagiu de cotizare pentru pensionare, la somaj nu cotizeaza nimeni, deoarece nu exista posibilitatea de a beneficia de ajutor de somaj in absenta unui contract individual de munca.

Ideea este ca o persoana poate ajunge in situatia de a avea stagii de cotizare diferite la pensii si somaj, chiar daca in prezent este angajata cu CIM.
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
owlman, utilizator
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

2. - Cine v-a spus ca nu se poate beneficia de indemnizatie de somaj in absenta unui contract individual de munca?
- Se poate daca se plateste contributia pentru somaj, in conditiile rpevazute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
1. Intrebarea mea a fost gresita. Citisem neatent ce ati scris. Scuze.

2. Cineva de la Agentia de Somaj mi-a spus, in intervalul acela tulbure dintre emiterea OUG 58/2010 si emiterea OUG 82/2010, cand contributia la somaj fusese obligatorie pentru PFAuri.

Suntem deja offtopic, dar am gasit raspunsul dvs documentat la linkul urmator, asa ca propun sa continuam discutia de acolo:

www.avocatnet.ro/content/for...
Buna ziua,

Imi puteti spune, va rog ce lege reglemenetaza concediul de crestere copil ? Ultima pare a fi OUG 124/2011.
Indemnizatia de crestere copil actuala este de 85 % din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni (nete si nu brute) si se poate opta intre concediu de 1 an de zile, ceea ce inseamna 85 % in media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni, nu poate fi mai mica de 600 si nici mai mare de 3400 lei sau ccc 2 ani, 85 % din media veniturilor nete in ultimele 12 luni, nu poate fi mai mica de 600 si nici mai mare de 1200 lei.

Va rog sa imi spuneti daca cele de mai sus corecte si :
1. Pe perioada CCC, societatea mai plateste pentru salariat vreo taxa la stat (asigurari, salariu etc ). ?
2. Daca firma isi inceteaza activitatea pe perioada ccc, care sunt concesintele pentru salariat?
3. nu am inteles regula cu concediul prenatal si postala si, de asemenea cu concediul de lauzie. cine il plateste ?
4. cine plateste mamei CCC ?
5. daca pe primele 6 luni am avut un salariu si ulterior aceste s-a majorat, banuiesc ca se face o medie, corect?


Va multumesc anticipat pentru ajutor,

Alte discuții în legătură

Indemnizatie si concediu crestere copil krys_xndr krys_xndr Lucrez din luna iulie 2012 si sunt insarcinata in 2 luni, voi naste in luna august. Pot intra in concediu prenatal din luna iunie fara sa imi afecteze perioada ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizaþie pentru crestere copil? nicoadriana nicoadriana Lucrez la o fabrica din data de 24.09.2013 si am contractul pana in data de 30.09.2014 si sunt însărcinată in data14 saptamani.ar trebui sa nasc prin 28 ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la indemnizatia de crestere a copilului? Olicut Olicut Am lucrat in strainatate(contract elvetian) in 2012- 21noiembrie 2013 Pe 30 dec am semnat un nou contract pt 2014(incepand cu luna martie). Am aflat ca sunt ... (vezi toată discuția)