avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema act de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema act de proprietate

buna ziua! am si eu o problema legata de actul de proprietate a locuintei parintilor mei si anume: in anul 1970 bunicii au cumparat un teren pe care au construit casa actuala. mentionez ca cumpararea terenului s-a facut doar in baza unei chitante de mana intre vanzator si bunicul meu , nefacandu-se un contract de vanzare cumparare. de asemenea, casa s-a construit fara proiect,( asa se facea atunci ).problema am intanpinat-o acum cand am vrut sa ma racordez la reteaua de gaze ,iar domnii de la gaze au refuzat pe motiv ca nu am act de proprietate, desi le-am prezentat o adeverinte eliberata de primaria orasului in care locuiesc si unde este situat imobilul plus terenul aferent incare se specifica ca tatal meu figureaza inscris in registrul agricol pe anul 2012 cu terenul si casa.mai mentionez ca de cand s-a construit casa platesc impozitul pt locuinta, factura la energie (de asemenea ).intrebari: 1. cum pot obtine acest act de proprietate( instanta, notar?)si 2. poate aceea adeverinta eliberata de primarie sa tina loc de act in vederea racordarii la gaze?( intreb acest lucru deoarece pe cererea de racordare se cere ca si acte , "actul de proprietate sau documente justificative care atesta dreptul de folosinta a terenului/cladirii". poate acea adeverinta sa fie un document justificativ?)
Cel mai recent răspuns: crisvasile , utilizator 20:26, 8 Mai 2012
multumesc pt raspuns kyadra! cred ca o sa aleg varianta unei actiuni in instanta pe uzucapiune. daca nu am nici un fel de inscris ( act, chitanta, etc.) cererea impotriva cui o introduc ( ma refer la actiunea in instanta pe uzucapiune). se poate impotriva primariei unde este inregistrat terenul si cladirea? vreau sa mentionez ca am m-i s-a eliberat certificatul fiscal de la primarie ( in care se specifica suprafata totala, suprafata construita, terenul neocupat, data constructiei) pe numele tatalui meu, urmand ca marti sa imi elibereze o adeverinta de la rolul agricol cu numele persoanei care figureaza inscrisa la rol ,pt cladirea si terenul de la adresa respectiva, suprafata, din ce an figureaza inscris si in ce baza. multunesc inca odata pt ajutor! o zi buna!
buna ziua! @crisvasile poti alege ce vrei, dar daca citesti printre ,,rinduri" pe acest forum o sa intelegi ca uzucapiunea are ca durata mult mai lunga decit OP. !!!!Tu alegi! Si iar daca urmaresti cu atentie la rubrica ,,acest user a mai scris" a Kyandrei vei vedea ca stie ce spune!Sunt intr-un astfel de proces de uzucap din 2008...si finalizarea ....nu stiu. La mine nu a mers OP pentru ca am avut probleme cu primaria. Salutari si sanatate!
multumesc pt sfat kyandra, si multumesc pt ajutor. multa sanatate!
revin cu problema mea cu acest act de proprietate. ati avut dreptate o actiune in instatnta dureaza f mult si este destul de complicata. vreau sa v-a spun si de ce : incepusem demersurile , dupa consultarea unui avocat, si solicitasem o adeverinta de la primarie prin care sa se specifice cine este inscris in registrul agricol , cu ce suprafata si in ce baza ,asa cum m-a invatat avocatul sa cer. azi am ridicat acea adeverinta unde se specifica ca tatal meu figureaza inscris in registrul agricol cu casa si terenul, se specifica detaliat pe ani cu ce suprafata, dar nu mi-a specificat in baza carui act este inscris. am intrebat acest lucru la primarie unde s-a imtpcmit aceasta adeverinta, si mi-a spus ca nu exista vreun act, iar la insistentele mele mi-a spus ca exista la un dosar al cladirii o chitanta ( pe care am vazut-o). aceasta chitanta este din anul 1972 , este batuta la masina de scris si cu martori. in aceasta chitanta este trecut ca si cumparatori bunicul meu si un unchi( mai concret bunicul a cumparat 500m si la impartit pe jumatate , adica 250m tatalui meu , iar 250 m unchiului carew este trecut pe acea chitanta alaturi de bunic, fara ca tatal meu sa apara pe aceea chitanta). mai interesant este faptul ca pe acea chitanta numele bunicului care este scris de ttrrei ori este scris corect doar o singura data, este vb de initiala, si nici nr de la adresa nu este ca cel al adresei locuintei in cauza( adica 3 in loc de 5). deci in instanta este f greu mi-a spus si avocatul. am incercat partea cu ordinul prefectului, dar cineva din primarie, mai exact o doamna care tinea locul secretarului, mi-a spus ca acest ordin se obtine doar daca aacest teren a fost dat de primarie. este corect ce spune? desi am consultat legea 18/1991 art 23 cum mi-a sugerat kyandra, nu am gasit mentiune. pot cere obtinerea ordinului prefectului pt obtinerrea actului de proprietate in baza acelei chitante existente la primarie? ( acel rol care este pe numele tatalui si care este inregistrat in registrul agricol al orasului , presupun ca a fost facut tot in baza acelei chitante, deci nu este vina mea ca primaria a gresit). multumesc pt ajutor si sper ca vcoi primi un raspuns la cele relatate! ps: kyandra poate ma ajuti cu o lamurire ! multumesc! o zi buna!:)
Acea doamna de la primarie ar fi cazul sa-l lase pe secretar sa vorbeasca...daca macar acesta stie ce spune, Nu are nici o treaba OP cu teren dat de primarie; iata ce spune legea 18/1991:
Art. 23. - (1) Sunt si raman in proprietatea privata a cooperatorilor sau, dupa caz, a mostenitorilor acestora, indiferent de ocupatia sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si curtea si gradina din jurul acestora, determinate potrivit art. 8 din Decretul-lege nr. 42/1990 privind unele masuri pentru stimularea taranimii.
(2) Suprafetele de terenuri aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si curtea si gradina din jurul acestora sunt acelea evidentiate ca atare in actele de proprietate, in cartea funciara, in registrul agricol sau in alte documente funciare, la data intrarii in cooperativa agricola de productie.
(21) In cazul instrainarii constructiilor, suprafetele de teren aferente prevazute la alin. (2) sunt cele convenite de parti la data instrainarii, dovedite prin orice mijloc de proba.
(3) Pentru suprafata de teren agricol atribuita de cooperativa agricola de productie ca lot de folosinta, potrivit prevederilor art. 4 din Decretul-lege nr. 42/1990, nu se reconstituie sau nu se constituie dreptul de proprietate persoanei careia i s-a atribuit, indiferent daca acest teren se afla in continuarea gradinii in intravilan sau in alt loc, in extravilan, cu exceptia celor stramutati, pentru realizarea unor investitii de interes local sau de utilitate publica.
(4) Dispozitiile alin. (1) se aplica si persoanelor din zonele cooperativizate, care nu au avut calitatea de cooperator.


Dansa auzise probabil de undeva de alin. 3 al acestui articol, insa acela este exact cazul in care nu se emite OP...ma rog. Dvs. verificati la primarie ce documente trebuie depuse pentru OP (poate mai cer si altceva decat am enumerat eu) si inaintati intreaga documentatie cu numar de inregistrare. Acea chitanta de mana nu va este absolut necesara, conteaza ca in registrele agricol si cadastral mentiunea sa fie corecta si sa existe istoricul de rol fiscal.
Succes.


Alte discuții în legătură

Actiune in constatare sau uzucapiune? adrian.cocea adrian.cocea Imobil + teren aferent intravilan cumparate de sot-sotie in 1928. De pe urma lor au fost 5 copii. Sotul decedeaza in 1943 si nu este nici un act ca s-ar fi ... (vezi toată discuția)
Intabulare? e posibil asa? julius jr julius jr parintii unui prieten au construit o casa in anii 1970. Casa e trecuta in reg agricol al comunei respective,prietenul meu a scos copie dupa reg. agr.,istoric ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune RaresLL RaresLL Buna ziua ! Va scriam acum ceva vreme despre un proces pe care vroiam sa il incep. Am sa reiau in sperata ca va ofer cat mai multe detalii. Bunica si tatal meu ... (vezi toată discuția)