avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflicte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflicte de munca

Buna ziua , problema in care as dori un raspuns este urmatoarea:
Lucrez la o firma de proiectare de 4 ani , in ultimul an au inceput problemele legate de intarzierea salariului (salariul din mana difera cu cel din cartea de munca minim pe economie.Aceste intarzieri momentan se intaind pe 4 luni .Niste colegi au dat in judecata angajatorul si au castigat in instanta salariile restante .Intrebarea mea este urmatoarea , pot cere in instanta si plata penalizarilor acumulate la diverse credite pe care le am .Tot din intarzierea salariului la un credit la care am acumulat zile de intarziere (150) sincer nu cred ca voi mai putea aplea la vreun credit toata viata .Pot obtine anumite despagubiri pentru acest lucru .Multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2012
Cristianul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 7 Mai 2012
NU aveti cum sa solicitati acest lucru.
Care din cele doua spete ?

Multumesc
Niste colegi au dat in judecata angajatorul si au castigat in instanta salariile restante Face-ti si d-voastra la fel. Apoi puteti deschide un proces civil firmei si cereti daune interese in temeiul art. 1535-1536 din noul cod civil, raportat si la art. 253 din noul cod al muncii. Dovediti in instanta ca din cauza angajatorului care nu v-a platit salariul la data scadenta ati intarziat si cu creditele dar numai in aceste ultime 4 luni dupa cum spuneti. Din ce am inteles in mesajul dumneavoastra pentru restul lunilor nu aveti cum cere daune intrucat angajatorul si-a indeplinit obligatiile fata de dumneavoastra privind plata salariilor. Puteti cere si penalitati pentru intarzierea platii salariului conform ordonantei nr. 13/august 2011. Consultati un avocat specializat in dreptul muncii.
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2012
ContSters250888, utilizator
1. Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului, potrivit art.166 salin.4 C.mun.

2. în cazul întarzierii platii drepturilor salariale - salarii restante, indemnizatie de concediu, diferenta de impozit - anagajatorul poate fi obligat la daune-interese, constand în dobanda legala, potrivit legii, care curge de drept, fara punere în întarziere, de la data scadentei drepturilor salariale, potrivit contractului individual de munca.

3. aveti grija ca practica judiciara nu este unitara si nici nu constituie izvor de drept.
Multumesc pentru raspuns , penalizarile le pot cere in instanta doar pentru lunile in care inca nu s-au platit drepturile salariale sau si pe lunile din 2011 cand a fost aceasi situatie cu intarzierea dar pana la urma angajatorul a platit , penalizarile totusi le-am platit eu .

Alte discuții în legătură

Daune-interese, dreptul muncii Radamante Radamante 1. Un salariat obtine o hotarare de instanta prin care angajatorul este obligat sa ii plateasca diferente salariale actualizate cu rata inflatiei. 2. Potrivit ... (vezi toată discuția)
Situatie zappa zappa lucrez la o firma cu sediul in bucuresti, dar cu locul de munca in craiova. contractul a fost inregistrat in iunie 2011. de 2 luni nu am mai primit salariile ... (vezi toată discuția)
Conflicte de munca gelupop67 gelupop67 Buna ziua! ma poate ajuta cineva sa aflu daca am dreptul si pot obtine daune financiare de la fostul angajator(si ce procent) care nu mi-a platit ... (vezi toată discuția)