lucrez la o firma cu sediul in bucuresti, dar cu locul de munca in craiova. contractul a fost inregistrat in iunie 2011. de 2 luni nu am mai primit salariile si ni se spune ca nu sunt incasari suficiente sau ca sunt intarzieri. la incepu, adica vreo 3 - 4 luni aveam pe stat norma completa de 168 de ore/luna. apoi au inceput cu 15 zile pe luna, 7 zile si mai nou 3 zile pe luna. programul a fost normal si salariul incasat la fel ( la gri, cum se spune ) acum se cauta tot felul de motive ca sa nu ne plateasca salariile si nu se stie ce vom face pe timpul iernii. se pare ca datorita pontajelor facute de ei nu avem dreptul nici la somaj. ce putem face legal in acest caz ?
Conform Codului Muncii Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Puteti face plangere la ITM sau puteti solicita in instanta obligarea angajatorului la plata drepturilor slariale precum si eventual daune interese.
Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
Actiunea este scutita de taxe de timbru si timbru judiciar
Dreptul la somaj se obtine numai daca indepliniti conditiile prevazute de lege:
- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile dvs
- sa aveti un stagiu de cotizare la somaj de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj.
va multumesc, dar intre timp, pe 15.11.2012 am fost anuntati ca suntem in concediu fara plata pana pe 31.03.2013, fara sa semnam nici o cerere. am incetat activitatea si stam acasa, fara bgriji si fara bani ..ca la 20 de ani ! problema mai grava e ca am cerut somaj si nu se poate ptr. ca ei nu ne-au pontat decat cate 3 zile pe luna in loc de norma intreaga si intr-un an si jumatate nu avem 12 luni cotizate. mai nasol e ca avem rate restante la banca si dac intram in somaj, puteam acoperi aceste restante cu asigurarea de la credit.asa am intrat in a treia luna de restanta si normal in lista neagra de la biroul de credite. cum fac sa ii strang de gat si sa le cer daune ?
Despagubire
kido93
Salutare.
Sun intr-o executare silita cu imobilul iar patronul la care lucrez nu prea binevoieste sa-mi plateasca salariike.M-am inteles cu asociatia sa ... (vezi toată discuția)