avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

sunt reangajata la o firma de confectii unde am mers dupa concediu crestere copil de la 1 aprilie,daca merg la alta firma trebuie sa fac un preaviz inainte (cate zile inainte)dar daca nu fac treavizul fabrica este obligata sa imi plateasca zilele lucrate,adica eu m-am pontat cu ce am lucrat pana pe 30 aprilie,si daca plec pe 15 mai ar trebui sa ma pontez si cu ce am lucrat pana la acea data .ce sanse sunt sa imi dea banii daca plec fara preaviz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:22, 3 Mai 2012
Aveti mai multe variante de incetarea activitatii. Cea mai convenabila ar fi cu acordul partilor, respectiv angajatorul sa aprobe incetarea activitatii a doua zi, sau in 2-3 zile, fara preaviz. Daca nu gasiti intelegere, puteti sa demisionati cu un preaviz de maxim 20 de zile lucratoare, comform prevederilor din contractul individual de munca. Daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile pe care le avea prin contractul individual de munca puteti demisiona fara preaviz.Daca plecarea la noul loc de munca este urgenta, puteti absenta si veti fi concediata pentru absente nemotivate.Faptul ca, la un moment dat, veti avea 2 contracte de munca la doi angajatori diferiti nu contravine legii.
Pe perioada preavizului aveti calitatea de salariat cu toate drepturile si obligatiile, inclusiv la salariu pentru perioada lucrata in preaviz.

Preavizul este acordat in caz de demisie sau de concediere ..

In cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

In cazul concedierii in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 C.mun., termenul de preaviz este de minim 20 de zile lucratoare.

Angajatorul este îndreptaţit sa dispuna concedierea disciplinara a salariatului, în cazul în care acesta nu respecta termenul de preaviz, absentand de la serviciu.

Angajatorul este obligat sa va plateasca pana la data incetarii raportului de munca ... pe perioada de preaviz contractul individual de munca continua sa îşi produca toate efectele.

Puteti solicita incetarea raportului de munca cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. - , situatie in care nu se acorda preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie costin2874 costin2874 Vreau sa imi dau demisia de la firma care lucrez si sa plec la alta firma . La firma la care lucrez nu vreau sa plec cu preaviz :azi vreau sa imi dau demisia ... (vezi toată discuția)
Demisie cim pe perioada determinata ciprian773624 ciprian773624 Buna ziua, Sunt angajat pe perioada determinata la o companie si am primit o oferta de munca net superioara. Problema este ca trebuie sa plec urgent si sa ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz andreea1824 andreea1824 Buna ziua, cate ore sunt obligat sa stau in perioada de preaviz, este obligatoriu 8 ore sau pot sta 4 ore? (vezi toată discuția)