Buna ziua,
As avea si eu o problema,sa speram ca ma poate ajuta cineva. Este vorba despre o mostenire,si anume, bunica din partea mamei a decedat acum 2 ani si in urma ei a ramas o casa si probabil ceva teren,nu stiu exact. Mama a decedat cu 20 de ani in urma ,ea avea 2 frati,unul a decedat acum 2 ani impreuna cu bunica iar celalalt frate este in strainatate. Este o mare problema cu mostenirea,deoarece fratele decedat are un baiat,fratele plecat in strainatate are un baiat ,iar eu mai am inca un frate si ei toti imi cer ca eu sa fac o declaratie de renuntare la mostenire,iar eu nu vreau sa renunt la nimic. Intrebarea mea este ca acel notar care se ocupa de succesiune si am inteles ca in acelasi timp si de vanzarea proprietatii,nu are obligatia de a ma instiinta exact unde apar eu in mostenire si ce drepturi am?
Buna seara. Dvs. aveti vocatie succesorala prin reprezentare. succesori sunteti Dvs, in concurs cu verisorul din partea unchiului decedat si unchiul plecat in strainatate. nimeni nu va poate obliga sa renuntati la succesiune. Trebuie sa mergeti la Notar, eventual insotita de un avocat si sa cereti detalii referitor la succesiune.
nu sunteti obligat sa renuntati la mostenire.aveti un drept de care trebuie sa beneficiati.
notarulnu poate face vanzarea bunurilor fara acordul d-tra.sau primiti parte din mostenire, bunuri imobiliare sau bani in cazul in care sunteti de acord cu vanzarea
Ar fi trebuit sa faceti o declaratie de acceptare a succesiunii, daca spuneti ca decesul a survenit acum 2 ani sau macar ceva acte de acceptare tacita a succesiunii.
Cel mai bine este sa mergeti la notariat si sa vedeti care este situatia dosarului de succesiune. S-au mai vazut cazuri cand nu au fost declarati toti mostenitorii.
Oricum nimeni nu va poate obliga sa renuntati la partea dvs din mostenire.
Doar daca ceilalti succesibili nu va recunoaste calitatea, litigiul va ajunge in instanta, dupa ce notarul va emite o incheiere .Nimeni nu va poate obliga sa renuntati la partea dvs.,se poate insa sa fiti inlturata de la mostenire daca se ajunge la intanta si partea adversa dovedeste ca nu ati efectuat acte de acceptare expresa sau tacita.