Am un apart cu 2 camere dobandit in 1999 si vreu sa fac un schimb cu 3 camere + diferenta in bani. Intrebari:
- Cadastrul si intabularea facute in 1999 sunt valabile si acum sau trebuie sa actualizez actele? Mai trebuiesc alte acte in afara contractului de v/c, cadastru, intabulare?
- Certificatul fiscal pe care il achit la Finante are o anume valabilitate si dupa ce criterii se achita acesta? In functie de valoarea pe care o declari ca proprietar sau din valorile fiscului? Trebuie sa-l obtin inainte de a merge la notar?
- Cat dureaza din momentul prezentarii la notar intocmirea si finalizarea schimbului?
- Mai trebuiesc alte documente? Extrasul de carte funciara pe care notarul il obtine se face pentru ambele proprietati la cererea vreunui proprietar sau se emite obine obligatoriu la intoicmirea actelor?
Va multumesc anticipat!=D>
Stimate formist,
Daca apartamentul este intabulat, nu trebuie sa mai faceti cadastru si intabulare.
Informatiile despre actele necesare contractului de schimb este cel mai bine sa le obtineti de la notar, pentru ca ele nu se limiteaza la cele mentionate de dvs. De asemenea, pentru obtinerea extrasului de autentificare va puteti adresa numai notarului public si va trebui sa va prezentati atat dvs cat si coschimbasul pentru semnarea cererii.
Nu va grabiti nici cu obtinerea certificatului fiscal, va reamaintesc ca sunt necesare mai multe acte (adeverinte, certificate etc).
Interesant subiectul. Soacra-mea cand a vrut sa faca schimb de apartament, toti notarii pe care i-a intrebat i-au spus ca nu se poate face "schimb", ca trebuie neaparat sa faca doua v-c. Exista art. in Codul Civil pentru schimb?
pai e logic pentru notari, din 2 contracte se obtine onorariul mult mai mare, dar din cunostintele mele contractul de schimb este clar stipulat in Codul Civil.