avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... suspendare antrepriza la initiativa clientului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

suspendare antrepriza la initiativa clientului

am un caz in care clientul doreste sa suspende executarea unui contract de antrepriza de constructie a unei cladiri. din cauza faptului ca este criza economica, clientul nu-si mai permite sa plateasca restul care il are de achitat antreprenorului si ar vrea sa suspende executarea contractului pana la un moment in care va putea sa achite finalizarea lucrarii. antreprenorul in schimb e interesat sa terminee lucrarea si, in caz de neplata la finalizare, sa ceara penalitati pentru neexecutarea obligatiei de receptie a lucrarii de catre client.
intrebarea mea este daca clientul (ca persoana care a comandat lucrarea) poate cere unilateral antreprenorului (in lipsa unui prevederi contractuale exprese) sa sisteze lucrarile temporar pana la data cand va putea sa achite diferenta de bani necesara achitarii intregii lucrari.
p.s. mentionez ca cele doua parti nu au cazut de acord sa fie suspendat contractul prin vointa lor concordanta, asadar imi trebuie o justificare pentru clientul ca el sa poata suspenda executarea lucrarii chiar daca antreprenorul declara ca vrea sa continue si sa finalizeze lucrarea.
Cel mai recent răspuns: Ion Gabriel Anghelus , Avocat 07:14, 15 Decembrie 2008
Buna ziua,

cata vreme nu exista o prevedere contractuala si nici vreo cauza care ar putea inlatura raspundera clientului dvs. in caz de neexecutare atunci nu cred ca exista o solutie.
Totusi, poate ar trebui sa verificati care sunt cauzele pentru care nu se mai poate face plata, caz in care daca este o situatie pe care clientul nu si-a putut-o imagina la semnarea contractului...s-ar putea face o discutie.

In orice caz, daca este decis sa nu mai continue, cred ca ar trebui sa analizati impreuna cu el spre a determina care varianta ar fi cea mai ieftina pentru ca in mod cert va datora antreprenorului despagubiri pentru neexecutare. Cred ca ar fi util sa jucati carte bunei credinte si sa notificati antreprenorul anuntand solicitarea de reziliere iar apoi daca nu va intelgeti sa mergeti la instanta . Cred ca in cazul dvs. nu exista "cartea castigatoare" ci doar cartea limitarii pirederilor.
Cu stima,
av. Constantin Boncu
In mod normal ar trebui ca insasi clientul sa notifice antreprenorul de intentia suspendarii lucrarilor la un termen dat si sa-i comunice modalitatile de plata a lucrarilor deja efectuate.
In cazul in care acesta inceteaza platile urmeaza sa notifice constructorul si abia mai apoi sa se treaca la variantele de solutii pentru neexecutarea contractului din culpa beneficiarului , mergandu-se pana la faza de instanta daca este cazul !
Cu stima ,
Av Anghelus Ion Gabriel

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum inchei un contract de prestari servicii? nicolaecostel nicolaecostel Buna ziua, sunt nou pe acest site util si am nevoie de un ajutor de la dumneavoastra. De curand am deschis impreuna cu cineva o societate ce ofera servicii de ... (vezi toată discuția)
Contract comercial- obligatie de a face ContSters189303 ContSters189303 Buna ziua, In cazul unui contract de antrepriza, beneficiarul refuza sa semneze situatia de lucrari, procesul verbal de receptie finala dupa ce antreprenorul ... (vezi toată discuția)
Clauze contractuale amenajare apartament nerespectate OOvidiu OOvidiu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu solutii pentru urmatoarea situatie: 1. Am inceput amenajarea unui apartament cu o firma de constructii in baza unui ... (vezi toată discuția)