Va rog sa ma ajutati cu solutii pentru urmatoarea situatie:
1. Am inceput amenajarea unui apartament cu o firma de constructii in baza unui contract. Prin acesta firma de constructii se angaja sa finalizeze apartamentul la cheie(finisaje, instalatii termice si sanitate, instalatii electrice).
2. Firma de constructii pe langa ca a lucrat si prost nu a finalizat lucrarea si a plecat fara explicatii, lasandu-ma fara casa de 2 luni.
3. Am incercat sa recuperez de 2 saptamani banii dati degeaba pe cale amiabila dar fara succes.
4. Pe spatele contractului am semnatura constructorului ca a primit banii de la mine(chitante binenteles ca nu am primit). De asemenea am inregistrarea audio cu acesta ca a primit toti banii si ca nu a finalizat lucrarea din motiv ca nu mai are timp.
Puteti sa-mi recomandanti ce pot sa fac pentru a rezolva problema de mai sus?
Probabil ca veti ajunge in instanta desi ar trebui sa fie ultima solutie avand in vedere durata mare de timp pana la finalizarea dosarului.
Ar trebui vazut contractul, studiate conditiile contractuale, efectuati poze foto ale imobilului in starea in care a fost lasat de catre constructor, purtati si pastrati corespondenta cu constructorul, identificati martori etc
Trebuie sa actionati in functie de clauzele contractuale, de principiu, puteti actiona conf.art.1.549NCC avind dreptul la rezolutiunea/rezilierea contractului sau, dupa caz la reducerea si restituirea prestatiilor conf.art.1.551 NCC.
1.angajati-va un avocat pentru a studia contractul si a notifica firma de constructii in prima faza potrivit prevederilor contractuale
2.sesizati Inspectoratului de Stat în Construcţii - I.S.C conform art 36 din lg 10/95 privind calitatea in constructii
3.sesizati ANAFpentru bani dati fara chitanta.
4.aveti in NCC la dispozitie si art 1851 c antrepriza, si 1874 si urm referitoare la contractul de antrepriza pt lucrari in constructii
Angajati o alta firma...si luati drept pilda ce v-a facut prima firma...nu platiti nimic in avans....in aceasta tara...veti cheltui cu mult mai mult sa va recuperati banii decat paguba in sine....si asa ca incercare ...mergeti la protectia consumatorului si vedeti daca va pot ajuta ei...
Doar in instanta puteti rezolva problema daca amiabil nu se poate.
Este insa de analizat cat a executat din contract si cat mai avea de executat.
Era bine sa aveti clauza sa va restituie jumatate din bani daca nu finalizeaza lucrarea.
Din pacate se poate intampla des ce patiti dvs. si oamenii nu se gandesc la aceasta clauza contractuala care le poate aduce putina satisfactie.