Buna ziua ! Am o problema mai delicata, de familie, la care caut niste raspunsuri ... Tatal meu, alcoolic de "profesie", are intentia declarata (public) de a incendia casa in care au locuit socrii sai si care a revenit prin mostenire mamei mele (sotia lui) si unchiului meu, din cauza ca acestia vor sa o vanda, iar el nu mai poate sa "petreaca" in week-end cu toti betivii din sat, pe care-i strange acolo si cu care se imbata pana la inconstienta. Acesta este si motivul pentru care mama si unchiul vor sa vanda, de altfel, casa. In cazul in care tatal meu incendiaza casa, as dori sa aflu ce demersuri legale pot fi facute impotriva sa si de catre cine; sotia poate face plangere penala impotriva sotului, sau doar unchiul meu (fratele mamei) ; ce risca faptasul, doar amenda sau si pedeapsa privativa de libertate ? Dar amenintarile cu moartea la adresa celor doi proprietari se pedepseste ? Va multumesc.
In cazul in care tatal isi va pune in aplicare ,,planul,, de incendiere, va savarsi infractiunea de distrugere.Persoanele vatamate vor fi atat mama dvs. cat si unchiul, daca acestia sunt coindivizari. Oricare dintre acestia va putea depune plangere, ori ambii , constituindu-se si parte civila pentru a-si recupera pagubele.
Pedeapsa prevazuta de lege pentru distrugere este atat inchisoarea , cat si amenda. Pedeapsa cu inchisoarea , in caz de incendiere, ete intre 3 si 15 ani.
Cat priveste amenintarea cu moartea, aceasta este o amenintare foarte serioasa , iar faptuitorul poate fi tras la raspundere penala, daca persoana vatamata va putea sa dovedeasca fapta, adica faptul ca a fost amenintata .
1. Plangere poate depune ori mama ori unchiul sau amandoi.
Ce risca faptasul e greu de spus. In functie de fapta, modul de actiune, intentia, prejudiciu, declaratii, expertize, etc. se va lua o masura impotriva sa ...