avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesorala

Buna seara!Am urmatoarea problema :bunicii mei au decedat acum 10 respectiv 6 ani,ei au avut 3 copii,unul dintre ei decedand acum 16 ani.Mostenitoarele mama si sora sa au un titlu de propietate de 2 loturi de pamant pe numele parintilor defunti.In timpul vietii au lasat prin act de vz-cumparare casa si un lot de pamant fiului decedat(in viata la acea vreme).Fetele doresc sa intre in posesia pamantului si in acest scop si-au facut certificate de mostenitor,inclusiv nepotul din partea fiului.Intrebarile mele sunt:
-acest lucru se poate face decat deschizand masa succesorala?
-in cazul in care nepotul renunta la dreptul lui de mostenire este suficienta o declaratie notariala?
-daca nu renunta ce este de facut ?
-la masa succesorala ce documente sunt necesare?
-cam cat ar costa fiind vorba de 10.000mp teren extravilan si 1000 mp teren intravilan in comuna Jilava la iesirea din Bucuresti.

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 21:11, 4 Mai 2012
Certificatul de mostenitor se elibereaza in urma dezbaterii succesorale fie pe cale amiabila, la notar , fie in instanta.
In cazul in care nepotul renunta la dreptul sau de mostenire nu se mai poate face o declaratie de renuntare acum dupa 10, respectiv, 6 ani, de la decese, deoarece a trecut si mama termenului de optiune succesorala, el poate fi considerat strain de succesiune daca nu a acceptat expres intr un termen de 6 luni de la decesul fiecarui bunic, prin declaratia notariala autentica sau tacit.
Daca nu renunta si va contestati calitatea de succesibil mergeti in instanta.
Masa succesorala este compusa din bunurile mobile si imobile care apartineau defunctilor in proprietate exclusiva sau in coproprietate , deci veti avea nevoie de actele de proprietate pe acele bunuri, certificate fiscale pentru bunurile imobile si masini.
Evaluare se face dupa o grila de expertiza imobiliara notariala iar onorariul se calculeaza in functie de aceasta evaluare, plus ca fiind trecut mai bune de 2 ani de la deces pentru ambele succesiuni se va plati 1% impozit calculat la masa succesorala pentru ambele succesiuni.
Acum 2 ani au facut la notariat toti 3 certificate de mostenitor sa inteleg ca a lui nu este valabil?
Avem titlul de propietate pe terenuri este suficient?
Pai din moment ce exista certificate de mostenitor nu vad care este problema ?!
Suficient pentru ce?
Pentru ca cele 2 surori sa poata beneficia de terenuri pe numele lor trebuie sa faca deschida masa succesorala,corect?Ele au titlu de proprietate pe numele parintilor decedati.Restul averii a fost lasat prin act de vz cumparare celui de al treilea fiu care a decedat inainte de decesul parintilor acesta fiind mostenit de sotie si fiu.In cazul acesta ele se impart intre matusi si nepot ? Eu nu am stiut acum doi ani ca exista acest titlu de proprietate la matusa mea si credeam ca trebuie depus la primarie cerere pt.eliberarea acestuia si de aceea am facut certificatele de mostenitori .Acum afland de existenta titlului vreau sa stiu care sunt pasii.Scuze de insistenta dar vreau sa fiu informata ca am senzatia ca mama mea ar putea fii trasa pe sfoara.
Stimata doamna, daca cei trei au certificate de mostenitor inseamna ca succesiunile sa au dezbatut, daca intre timp s a mai descoperit inca un teren ce apartinea defunctilor se face supliment la succesiuni cu acel teren care se va imparti tot la cei trei conform cotelor din certificatul initial.

Alte discuții în legătură

Succesiune marius61 marius61 Buna ziua In urma cu o luna bunica mea a decedat, mostenitori fiind mama si sora ei. As avea de pus cateva interebari. 1-Ce acte trebuiesc pentru succesiune ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune/titlu proprietate Maria100 Maria100 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, o indrumare, cazul de mai jos fiind destul de complicat. Dupa moartea tatalui meu am fost chemata la ... (vezi toată discuția)
Terenuri extravilan mostenite pentru care se cere iesire din indiviziune anddaria anddaria Sunt unica mostenitoare a tatalui meu , mama fiind decedata anterior. Tata a decedat in noiembrie 2011. Prin testament , tata ( care mai are un frate ... (vezi toată discuția)