avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Unde s-ar incadra urmatoarea fapta?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Unde s-ar incadra urmatoarea fapta?

Am avut un topic deschis pentru inselaciune si revin cu alte argumente.
Un angajator opreste in mod abuziv salariul fara nici o justificare unui salariat pe o perioada de 3 luni consecutiv in procent de 50%.Angajatul face sesizare catre ITM iar dupa perioada permisa de lege primeste raspuns:
-va instiintam ca in urma controlului efectuat la SC X am constat ca diferenta de bani
va fost inminata in procent de50% pe card iar diferenta de 50 % va fost platita sub forma de avans la datele .....in 3 transe consecutive conf.dispoziti nr......aflata la casieria societatii.Eu personal nu am ridicat de la casierie niciun fel de avans si nu am semnat pe nicio hirtie ptr avansul si adresele respective la care se face referire din partea firmei mele.Cineva din conducerea unitatii a semnat cu siguranta in locul meu ca am ridicat aceste sume din casierie. Unde s-ar incadra aceasta fapta si cine a semnat nu si -a dat seama la ce se expune? Fac precizarea ca suma de bani pe care mi-a fost oprita este de 5200 RON (1750X3 LUNI consecutive. Se poate considera acum inselaciune?
Cel mai recent răspuns: gutermsergiu , utilizator 09:52, 9 Mai 2012
Trebuie tras la raspundere casierul care a inmanat cele 50% pe 3 luni cui nu trebuia.
Cum si-a permis casierul sa-l lase pe altcineva sa semneze sau sa-i inmaneze banii ? Poate ca chiar el /ea a semnat in locul dvs si v-a lasat pagubas.
Fapta aceasta este furt calificat,sau inselaciune.
Nu aş spune că e înşelăciune. Dacă se dovedeşte faptul că nu aţi semnat dvs. pentru ridicarea banilor, fapta este imputată celui care avea gestiunea banilor.
In baza raspunsului de la ITM depuneti o reclamatie la Parchet,prin care explicati pas cu pas cele petrecute in fapt ,atasind eventual inscrisurti si propunind probe, fara a face o incadrare a faptei.
Parchetul fiind sesizat ,este obligat a efectua cercetari si a emite o solutie legala.
Totusi as dori sa intreb daca nu cumva aveti si dumneavoastra datorii ,catre societate ?
Am primit raspuns de la ITM in care se arata ca dupa toate verificarile in actele firmei apar 3 dispozitii de plata pentru fiecare luna in parte .Textul este dupa cum urmeaza:
In baza dispozitiei de plata nr... / ..... din data...... ati ridicat suma de 1700 RON sub forma de avans suma ce apare si in registrul de casa ,si asa mai departe pentru celalte 2 luni.Nu trebuia obligatoriu sa semneze cineva la ridicarea acestor sume timp de 3 luni?Ce parere aveti in continuare ?Nu am nici o datorie catre socitate.Astept raspunsuri in continuare in ce articol s-ar incadra acesta fapta daca tinem cont ca s-a repetat in 3 luni consecutiv.
Inca o data va sfatuiesc sa depuneti o plingere penala la parchet.
Deasemenea in acelas tim puteti solicita scris SC X sa va elibereze o copie a chitantei, sau a documentului unde se afla semnatura celui care a primit suma de bani respectiva si explicatii scrise in care sa precizeze concret cum s-a efectuat aceasta plata,daca persoana care a incasat suma a fost legitimata etc. Aceasta solicitare scrisa sa o trimiteti recomandat cu confirmare de primire ,pentru a avea dovada comunicarii.
De regula sumele de bani ce se ridica de la o caserie sunt insotite de un act justificativ de plata ,casierul identifica persoana care primeste suma prin legitimare,respectiv cu actul de identitate sau alt document ,asa cum este prevazut in fisa postului de casier.
Fac precizarea ca nu am citit topicul cu inselaciune la care faceti referire ,insa daca considerati ca a fost savirsita o fapta penala ,fie inselaciune , ... etc. trebuie sa va adresati organelor competente penal.
Daca dumneavoastra nu a-ti incasat sumele respective si exista semnaturi olografe care confirma ridicare a acestor sume , exista proceduri legale de plata respectiv dispozitie de plata, ori semnatura in registru de casa ,etc. ITM-ul nu are competenta penala pentru rezolvarea problemei dumneavoastra .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Falsificare semnatura de salariu RubenTiti RubenTiti Buna seara... Ma confrunt cu o problema... Sotia mea este angajata la o scoala din Bucuresti de aproximativ 1 an si jumatate. Primul salariu l-a luat dupa 3 ... (vezi toată discuția)
Invinuire pentru inselaciune bogdanandrei bogdanandrei Am rugamintea daca ma poate ajuta un avocat cu o parere la urmatoarea problema.daca acum 6 ani de zile pe numele meu au fost facute acte pentru ridicarea unui ... (vezi toată discuția)
Caz de insolventa ciudat asbinvest asbinvest Buna ziua ! SC X am de recuperat de la SC Y aflata in insolventa , respectiv lichidare in prezent o suma de bani+ penalitati proveniti dintr-o factura ... (vezi toată discuția)