avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt infiat si dezmostenit?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt infiat si dezmostenit?

buna ziua o problema am si eu o problema . sunt infiat la o matusa de a mea ( sora tatalui meu) de la 4 ani. dupa cativa ani matusa mea s-a casatorit s-au cununat au trecut anii si matusa mea care ma infiat a murit acu 4 ani sotul ei a vandut casa si eu nu am primit nici o parte din bani nimica . eu avand acuma 40 de ani nu am semnat nici o foaie nici nimica . va rog sami spuneti si mie daca un copil infiat isi poate pierde dreptul fara sa semneze o foaie fara sa fie anuntat . auzind de pe la vecini din sat ca sotul mamei mele (care m-a infiat ) poate vimde casa asa de capu lui ( in certificatul de infiere scrie ca sunt infiat cu toate drepturile firesti )
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 09:13, 6 Mai 2012
probabil casa era bun proprietate personala a sotului matusii, altfel nu se explica cum a reusit sa vanda fara sa va cheme sa semnati si dvs... mai ales ca mai intai trebuia dezbatuta succesiunea si dupa aceea efectuata vanzarea
nu domnule el a venit cum e vb aceea din lumea mare s-a cununat cu ea el nu a avut nici un drept acolo era un strain acolo este o casa parinteasca compusa din din 4 frati unde a ramas matusa mea proprietara locuind cu tatal ei tatal ei a murit eu nu eram acasa eram plecat din tara cand a murit cel batran cam la 3 ani a murit si ea . la 2 ani a vandut el casa eu nici nu stioam
Daca era proprietatea mamei ( matusii), si dumneavoastra erati singurul copil aveati drepul la 3/4 din mostenire, iar sotul 1/4 din mostenire. Nu stiu cum a putut vinde casa fara sa se fi dezbatut succesiunea.
Erati plecat din tara si cand a decedat matusa? Fiindca daca erati plecat, si totusi ati stiut despre decesul matusii, ar fi trebuit sa faceti declaratie de acceptare a succesiunii. Este posibil ca unchiul dvs. sa fi dezbatut de unul singur succesiunea.
In mod normal succesibilii trebuie sa-si exprime dreptul de optiune succesorala in termenul prevazut de lege, 6 luni la vremea aceea.
Daca nu ati stiut despre deces si ati fost impiedicat din motive intemeiate, independente de vointa dvs. , aveti sau ati avut posibilitatea sa solicitati repunerea in termenul de prescriptie a dreptului de optiune succesorala. Totul este sa puteti dovedi acele imprejurari. Daca se poate face dovada faptului ca aveati cunostinta despre deces si nu ati facut niciun demers pentru a va exprimea optiunea succesorala, fie expres, fie in mod tacit, sunteti considerat strain de succesiune, adica v-ati pierdut drepturile succesorale.
Depinde cum au stat lucrurile in concret. Daca unchiul dvs. a fost singurul acceptant, a dobandit drepturile patrimoniale ale matusii si avea dreptul sa vanda ulterior.
Cand a murit ea, dvs.unde erati? Ati stiut ca a murit? Ati fost prezent la inmormantare?
Cum a vandut sotul? Cu act la notar sau act de mana? Eu as deschide partajul dupa mama (matusa dvs.), as baga casa la partaj, as dovedi ca sunt mostenitor legal (fiu, conform actului de adoptie), ca s-a facut o frauda la lege prin vanzarea bunului asupra caruia si eu aveam drept de mostenire in calitate de fiu al proprietarei. Nu stiu cum e speta in intregime, nu se pot da multe detalii daca nu se cunoaste concret intreaga situatie. Justitia se face pe acte si alte probe, dar la prima vedere, cred ca aveti sanse, depinde de....detalii, cum am spus. Treaba cu acceptarea succesiunii in 6 luni e discutabila. Sunteti fiul, nu trebuie obligatoriu sa mergeti la notar sa acceptati succesiunea in 6 luni prin inscris.

Alte discuții în legătură

Succesiune ioana2004vali ioana2004vali Buna ziua! Ce sanse am ca mostenitor daca nu am facut declaratia de acceptare la succesiune in termenul de 6 luni? Mentionez ca am facut aceasta declaratie ... (vezi toată discuția)
Vinzare mostenire neintabulata ContSters238389 ContSters238389 Va rog mult pentru un raspuns: unchiul meu a decedat acun 28 ani neavind copii eu si sotia lui nu am dezbatut succesiunea. Mostenirea (imobile primite de ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)