avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Recuperarea unui avans dat pt un apartament intr-un ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Recuperarea unui avans dat pt un apartament intr-un cartier rezidential

Buna ziua,
Ma numesc Gabi si as dori o parere juridica in legatura cu o problema imobiliara.
Acum o luna jumatate am semnat un contract pentru un apartament intr-un cartier rezidential care este in constructie si am platit un avans. Acum 2 saptamani banca cu care trebuia sa inchei contractul de ipoteca pentru restul de bani din suma apartamentului m-a contactat si m-a anuntat ca nu poate sa incheie contractul de ipoteca deoarece lipsesc niste documente de la firma constructoare. Mentionez ca banca este co-finantator la acest proiect. Am fost la firma constructoare si am discutat cu ei...si ei m-au anuntat verbal ca datorita unor probleme, blocul unde am contractat eu apartamentul nu se mai construieste. Conform ante-contractului semnat intre mine si firma constructoare, banca, ca co-finantator al proiectului este cea care trebuie sa trimita notificare scrisa ambelor parti in caz ca nu se mai respecta contractul ( in cazul meu nu mai platesc, in cazul firmei constructoare nu mai construieste ). In urma notificarii, pagubitul isi va recupera banii.
Am fost la firma constructoare cu o declaratie in care ceream un raspuns in scris pana la data de 5.12.2008 in legatura cu data finalizarii blocului unde am contractat eu apartamentul. Pana astazi nu am primit nici un raspuns. Astazi am fost din nou la ei si mi-au spus ca voi primi azi o scrisoare prin care ma notifica ca in 14 zile voi primi un raspuns in scris in legatura cu constructia blocului. Deasemenea mi-au spus ca daca respunsul este negativ ( cum ca nu vor construi blocul) imi voi primi toti banii inapoi....iar daca raspunsul este afirmativ ( cum ca vor construi blocul) imi vor acorda o perioada pentru a obtine din nou un credit ipotecar ( deoarece cel curent va fi expirat).
Mentionez ca avansul eu l-am dat pe data de 27.10.2008 urmand ca urmatoarea transa de bani sa o dau in maxim 60 de zile de la plata avansului. Daca respect termenul dat de ei de 14 zile pentru raspuns ma voi afla in situatia de a fi obligata sa dau urmatoarea transa de bani, care evident nu ii am de vreme ce banca nu mi-a mai acordat creditul ipotecar.
Intrebarea mea este: sa mai astept cele 14 zile ( de vreme ce raspunsul va fi 90% nu - conform bancii care finanteaza proiectul) sau sa angajez un avocat. Daca angajez un avocat exista ceva ce ar putea face el sau si el va astepta cele 14 zile?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: 123 , utilizator 12:22, 15 Ianuarie 2009
Contactati un avocat care sa va verifice toate clauzele contractuale si sa va indrume in mod concret astfel incat sa nu pierdeti avansul platit si nici cele 60 de zile pentru obtinerea unui credit in vederea achitarii diferentei de pret!
Buna ziua,

problema este delicata si nu poate fi rezilvata decat in urma studiului contractului pe care l-ati semnat.

av. Costi Boncu
Buna ziua,

Va rog mult sa-mi spuneti daca se poate recupera un avans achitat in baza unui antecontract semnat in Aug 2008 pentru un apartament cu doua camere intr-un ansamblu rezidential ce se va finaliza in Iunie 2010.

Are dreptul dezvoltatorul sa ceara sub titlu de penalitate contractuala 15% din valoare contractului in cazul incetarii contractului din dorinta cumparatorului?

Mentionez ca apartamentul este pe numele unei persoane pensionate , in varsta de 61 de ani, cu o pensie care nu poate acoperi suma finala de plata si nici nu poate obtine credit de la banca,datorita varstei si pensiei foarte mici 300 Ron/luna.

In acest moment s-a platit doar 10% din valoare apartamentului, insemnanad ca in cazul incetarii contractului sa mai plateasca penalitate 5%.

Pretul din antecontract este cu aprox 40% mai mare decat preturile de pe piata imobiliara actuala.

Multumesc din suflet,

Ana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere la cedo importiva unei banci gaby06081978 gaby06081978 Buna ziua, Ma numesc Gabi si am urmatoare problema la care as dori niste sfaturi. Acum 3 ani am dorit sa cumpar un apartament intr-un bloc nou intr-un ... (vezi toată discuția)
(situatie fara precedent?) poate banca sa ne ia blocul? prowest_cema prowest_cema Buna. Ma numesc Claudiu, si am o intrebare care nu cred ca s-a mai pus pana acum. Am cumparat un apartament in Cluj-Napoca, intr-un bloc care inca se mai ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament in constructie pe teren ipotecat de constructor A_ANA_A A_ANA_A Buna ziua, Am si eu cateva intrebari legate de cumpararea unui apartament, in complex de blocuri noi etc., pentru care am semnat ieri contract de ... (vezi toată discuția)