am avut o condamnare de 1 an cu suspendare si 2 ani de urmarire.Sentinta definitiva a fost data pe 24 ianuarie 2009.Am inteles ca anul acesta se sterge cazierul din oficiu,dar eu nu am platit cheltuielile de judecata si nu stiu unde sa le platesc si cum sa procedez,deoarece am inteles ca nu se sterge cazierul pana nu se platesc acestea.Va rog frumos ajutati-ma pt ca vreau sa scap odata de acest cazier patat#-o
Daca ati avut o pedeapsa de 1 an cu suspendarea conditionata pe un termen de incercare de 2 ani, reabilitarea de drept intervine dupa 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare. In speta, 1 an plus 2 ani egal 3 ani, adica pentru condamnarea din 2009 intervine reabilitarea de drept a doua zi dupa ce se implinesc cei 3 ani in anul 2012, Reabilitarea de drept este prevazuta de art.134 cod penal. De regula, nu se sterge cazierul, asa cum ati spus dvs. la implinirea termenului, ci trebuie sa faceti o cerere (actiune) in instanta (instanta de executare, adica cea care v-a condamnat) prin care sa solicitati sa se constate intervenita reabilitarea de drept pentru pedeapsa de 1 an inchisoare cu suspendarea conditionata in cond.art-81-82, c.p. In instanta, intr-adevar, trebuie sa faceti dovada ca ati achitat cheltuielile de judecata la care ati fost obligat prin hotarararea de condamnare. Daca prezentati instantei un certificat decazier fiscal de la primaria de domiciliu-a.f.p., prin care faceti dovada ca nu aveti debite restante constand in cheltuieli de judecata si un cazier judiciar din care sa rezulte ca, inlauntrul termenului de incercare nu ati fost condamnat pentru alte fapte penale, veti fi reabilitat. Cu aceasta hotarare, dupa ce ramane definitiva, va prezentati la serviciul cazier judiciar pentru ca in cazier sa vi se treaca reabilitarea.
De la sectia de politie mi s-a spus ca se sterge fara a mai fi nevoie sa apelez la instanta pt ca este o condamnare pana la un an,dar problema este ca eu nu stiu unde sa platesc cheltuielile de judecata