avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decadere din drepturi ,hartie de mana facuta de tata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decadere din drepturi ,hartie de mana facuta de tata cum ca nu poate avea grija de copil

buna ziua,am o intrebare.daca tatal fetitei mele nu -a intereat de copil pana acum pot a il decad din dretpuri,el ar fi de acord a imi faca o hartie de mana prin cvare recunoateca nu va avea grija de ea .....ma ajuta la ceva aceea hartie daca vreau a plec cu ea din tara ,renunta de bunavoie la orice drept ,daca voi legaliza la notar acete hartii cum ca renunta de bunavoie ma vor ajuta?
Cel mai recent răspuns: anya33 , utilizator 11:25, 6 Mai 2012
Nu conteaza ce cetatenie are tatal.
Are aceleasi drepturi ca si cum ar fi cetatean roman.
Hartia de la el va poate ajuta in sensul indicat de mine si nu in sensul aratat de Dandanaua...si chiar cred ca riscati sa dati de dandanale daca nu luati in seama ce v-am scris...
Se poate redresa situatia si ulterior daca va judecati aiurea in acest proces dar poate fi extrem de greu...si mai ales...incert ca veti rezolva...
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pe experienta mea de avocat si pe procesele castigate in materie de minori si familie. Unul similar cu speta userului s-a terminat asa cum am spus eu (exercitarea autoritatii parintesti doar de catre mama) vineri, 5 mai 2012.
Cu atat mai mult, daca tatal pleaca din tara, mergeti cu el la notar inainte de a parasi tara si acolo sa dea o declaratie pe proprie raspundere prin care sa arate ca el va parasi Romania si ca este de acord ca dvs. singura sa exercitati autoritatea parinteasca privitor la minor. Aceasta declaratie o veti folosi mai apoi in proces, dar ar fi bine sa va lase adresa din strainatate, pentru ca procedura cu el trebuie sa fie indeplinita pe parcursul procesului. Daca nu ii veti cunoaste adresa din strainatate, poate fi citat prin publicitate. Privitor la fondul problemei, doamna draga, in astfel de procese se are in vedere, in primul rand, interesul superior al copilului. Ori, in situatia in care se dovedeste ca unul dintre parinti este atat de departe (in alta tara) incat practic este imposibil ca acesta sa aiba in vreun fel grija de copil sau sa-i reprezinte interesele undeva), mai ales cand respectivul parinte este de acord, instantele dispun exercitarea autoritatii doar de catre parintele care are efectiv legaturi cu copilul, pentru ca exercitarea autoritatii parintesti de catre parintele plecat in strainatate, deci care nu are legaturi permanente cu copilul, ar putea leza interesele copilului (adica nu se poate conditiona rezolvarea unei probleme a copilului de prezenta/acceptul/semnatura unui parinte care se afla in imposibilitatea de a-i acorda sprijinul copilului la acel moment, din cauza faptului că efectiv traieste in alta tara.FOARTE IMPORTANT: Eu m-am referit permanent la situatia in care cei doi parinti divorteaza sau copilul este nascut din afara casatoriei, in nici un caz la situatia in care parintii sunt soti, sunt bine-mersi, iar unul dintre ei pleaca sa lucreze in strainatate . In acest caz, nu se poate pune problema de exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte. Cel mult, sotul care pleaca in strainatate il imputerniceste pe cel ce ramane cu minorul (prin procura la notar) ca in numele lui si pentru el sa indeplineasca toate aventualele acte in legatura cu exercitarea autoritatii parintesti privitoare la minor.
dandanaua a scris:

Pe experienta mea de avocat si pe procesele castigate in materie de minori si familie. Unul similar cu speta userului s-a terminat asa cum am spus eu (exercitarea autoritatii parintesti doar de catre mama) vineri, 5 mai 2012.



Va referiti la exercitarea autoritatii parintesti exclusive sau la stabilirea domiciliului minorului la mama?

Eu am avut situatii in care nici pe ordonanta nu isi putea vedea tatal copilul deoarece a durat procesul cca 2 ani...(pe ordonanta, nu pe fond...)

Am anticipat solutiile instantelor inca cand acestea nu stiau ce vor pronunta pe noua lege...

De aceea sunt putin mirat daca am inteles bine ceea ce ziceti.

Tatal a fost decazut din drepturile parintesti?
Nu am facut niciodata asa ceva dar mereu a fost precum asa ar fi fost, fara sa fie...decazuti...
va multumesc mult pentru informatii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare despre iesirea unor minori din tara . cipair cipair Buna ziua ; daca mama primeste spre ingrijire si educare minorii , dupa divort , poate pleca din tara pt o perioada scurta de timp cu ei fara sa ... (vezi toată discuția)
Reprezentant legal minor - urgent vilies0507 vilies0507 Bună ziua! Ce înseamnă să fii reprezentant legal al unui minor? Înseamnă că părintele care devine reprezentant legal are autoritate părintească ... (vezi toată discuția)
Custodia totala copil bartmarc bartmarc Sunt mama unui copil de 4 ani, dar sunt plecata in strainate si sunt despartit de sot am trai doar in concubinaj, cum procedez eu am loc de munca aici si vreau ... (vezi toată discuția)