avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reprezentant legal minor - URGENT
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reprezentant legal minor - URGENT

Bună ziua! Ce înseamnă să fii reprezentant legal al unui minor? Înseamnă că părintele care devine reprezentant legal are autoritate părintească deplină asupra minorului, exemplu: poate să plece cu minorul din țară fără acordul tatălui, dacă dovedește că în acte este reprezentatul legal? Cum poate să devină un părinte după 4 ani, fără acordul și înștiințarea celuilalt părinte, (în cazul în care la penultima hotărâre(în 2016) s-a decis că vor exercita autoritatea părintească împreună) să devină reprezentant legal? Fosta soție al soțului a devenit reprezentant legal(fără știrea tatălui) și îi este permis să plece din țară fără acordul acestuia.
Cel mai recent răspuns: redryver , utilizator 13:15, 31 Decembrie 2022
Ambii părinți sunt reprezentanți legali ai copilului, în caz de exercitare comună a autorității părintești.
Mulțumesc. dar atunci cum se poate că îi este permis mamei să plece cu copilul din țară fără știrea șia cordul tatălui?
Întrebați la vamă. Potrivit legii, trebuie procură notarială din partea părintelui nerezident pentru a trece granița. Ceva nu este în regulă.
Este posibil ca mama să fi cerut în instanţă suplinirea semnăturii tatălui şi să o fi obţinut.
Din pacate am vazut si cazuri in care mama a cerut autoritate parinteasca totala si a obtinut-o fara acordul tatalui, ori tatal a fost eliminat din autoritatea parinteasca comuna din cauza unor motive cum ar fi: casatorie noua, copil nou, acuzare de rea-credinta, abuz asupra copilului, neplata pensiei alimentare, nerespectarea programului de vizite, etc. Sunt fel si fel de cazuri. Insa daca doar ea apare ca reprez. legal, atunci ceva s-a intamplat.
In asemenea situatii e foarte greu de gasit problema si in majoritatea cazurilor copiii au de suferit.
Daca mama are dovezi la careva dintre cele de sus, atunci posibil sa iasa tatal in pierdere.
Altceva ce poate influenta asta este daca la vama mama are dovada ca conform divortului, copilul i-a fost incredintat si daca are autoritate parinteasca totala sau singurul reprez legal in acte doveditoare atunci tot ce e posibil sa iasa din tara fara probleme.

Alte discuții în legătură

Controverse excludere de la exercitarea autoritatii parintesti cezarad cezarad Va prezint o speta: o mama care are un copil cu un tip cu care nu a fost casatorita niciodata, nu poate iesi cu copilul din tara intrucat i se cere de catre ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,ești cu fostul meu concubin am căzut de comun acord ... Andreea1816 Andreea1816 Buna ziua,ești cu fostul meu concubin am căzut de comun acord sa îmi predea custodia ei,oare voi putea pleca cu fiica mea fara acordul lui? Mulțumesc (vezi toată discuția)