avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cheltuieli de judecata

Intr-un proces de succesiune(dupa tata) si partaj succesoral cand paratul a refuzat sa se prezinte dar a si pierdut procesul si obligat la plata tuturor chelutielilor de judecata acestea includ si suma pentru taxa de timbru?

In situatia in care nu are venitdar detine o mica proprietate care este modalitatea prin care se pot recupera aceste sume ?



Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 08:32, 7 Mai 2012
In hotarare scrie suma de bani.

Il puteti executa pe ceea ce are in proprietate.
prin executare silita asupra bunurilor proprii ale paratului-debitor. Faceti hotararea definitiva si irevocabila, investiti-o cu formula executorie si mergeti la un executor judecatoresc. Nu uitati sa-i spuneti executorului ce bunuri detine in proprietate cel ce va datoreaza creanta. Il ajutati mult pe executor in acest fel.
Bunurile sunt tot o parte de mostenire ,numai partea dupa mama dintr-un imobil adica 1/4 cam 25 mp camera si anexa si 100 mp (curte)teren aferent . In hotarare referitor la cheltuieli de judecata nu scrie decat ca: ,,paratul este obligat la plata cheltuielilor de judecata ".......fara niciun fel de sume.Ori numai taxele de timbru sdunt de peste 2500 ron,plus avocat plus....altele .

Am inteles pentru succesiune suma revine integral reclamantului ca a cistigat pocesul.
Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2012
leusan, utilizator
Stimat forumist,

În mod logic, instanța le-a admis pe toate. Oricum, eu unul consider ca necesară, având în vedere neindicarea cuantumului acestora, formularea unei cereri de lămurire a dispozitivului.

Acastă cerere se poate face în baza art. 181 ind 1 Cod procedură civilă, care prevede:

In cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea dispozitivului hotararii ori acesta cuprinde dispozitii potrivnice, partile pot cere instantei care a pronuntat hotararea sa lamureasca dispozitivul sau sa inlature dispozitiile potrivnice
Instanta va rezolva cererea de urgenta, prin incheiere data in camera de consiliu, cu citarea partilor.
Incheierea se va atasa la hotarare atat in dosarul cauzei, cat si in dosarul de hotarari al instantei.


Există o jurisprudență unitară în ceea ce privește obligarea determinării cuantumului, v-ar ajuta, de asemeni și la executare.

Cerererea se poate face în condițiile sus-indicate, arătând, totodată, și suma cerută, calculul acesteia.

Cu sitmă.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
andreigrigoriu, moderator
Multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de lamurire sau indreptare erori materiale popelena1 popelena1 Buna seara! In urma unui partaj judiciar ca urmare a decesului sotului, fiind impartite bunuri si depozite bancare, urmat si de apel in care am avut castig de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata in cazul somatiei de plata Cristianna Cristianna Buna ziua!Am avut un proces pe somatia de plata,noi fiind societatea creditoare.Instanta a admis cererea,a aprobat cheltuielile de judecata,dar cu toate ca la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. intr un proces civil de succesiune din partea mamei ... AnaMarcu1989 AnaMarcu1989 Buna ziua. Intr un proces civil de succesiune din partea mamei vitrege impotriva noastra 3 frati mostenitori legali ai tatalui care a decedat taxa de timbru a ... (vezi toată discuția)