avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dubiu intr-un proces civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dubiu intr-un proces civil

Am nevoie de ajutor intr-o problema juridica . Daca intr-o casatorie unul din soti detine o masina pe numele lui , celalat sot are dreptul sa semneze pe actul de vanzare-cumparare a acelei masini ca vanzator sau ca martor ?
Daca masina este cumparata in timpul casatoriei, este bun comun indiferent care dintre soti este trecut in contractul de vanzare-cumparare. In timp ce oricare dintre soti poate cumpara in timpul casatoriei fara ca celalt sa fie trecut in act, in cazul vanzarii, daca bunul este comun, adfica dobandit in timpul casatoriei, daca unul dintre soti vrea sa vanda singur, fara celalalt, vanzarea este nula, deoarece un bun comun nu poate fi vandut/instrainat valabil decat de toti cei care au un drept de proprietate asupra lui.
Treaba cu martorul iese din calcul. Suntem in civil, sotul nu poate fi martor intr-o tranzactie incheiata de sotul sau.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2012
dandanaua, utilizator
Masina se poate vinde si numai cu semnatura sotului.
Probabil ca va doreste martor ca sa nu se zica ulterior ca nu ati stiut de vanzare...
Nimic nu va impiedica sa semnati si dvs. ca vanzator daca tot veti fi de fata...
Intr-o tranzactie civila, sotul coproprietar nu poate fi martor. Punct.
Ok. multumesc frumos . Masina nu a fost cumparata in timpul casatoriei . Mama mea a cumparat masina cand inca nu era casatorita cu tata pe numele anterior . In timpul casatoriei mama a trebuit sa-si schimbe numele ( luand deci numele lui ) . Dupa niste ani mama a decis sa-si vanda masina . Tatal meu cand a aflat cine este potentialul cumparator s-a dus la el si fara stirea mamei a incheiat un contract pe o suma de bani . Ajuns acasa prin violenta a vrut sa o oblige pe mama sa semneze actul facut de el . Mama nu a cedat si dupa un timp singura cu cumparatorul si martori s-a pus de acord cu pretul dorit de ea si au semnat toti documentul respectiv . 8 Ani in urma tatal meu la varsta de 71 de ani a cerut divortul si partajul in tribunal . Desi mama a castigat 60% din casa nici eu nici mama nu am mai putut intra in casa sa ne luam bunurile furate de el . Acte personale si altele . A trebuit sa cerem duplicate pentru certificatele de nastere etc de la autoritati . Totul a ramas la el si acum si nu vrea sa nu le dea .In timpul partajului tata a prezentat in instanta cele doua acte de vanzare a masinii mamei mele ( cel facut de el si cel facut de mama cu semnatura ei ) incercand sa demonstreze ca mama nu a contribuit in timpul casatoriei cu nimic la casa . A pierdut procesul si trebuie sa o despagubeasca pe mama . Astazi la distanta de 8 ani de la partaj ( timp in care a contestat mereu completele de judecata si procesele, toate deschise de el ) a scos iarasi documentul facut de el spunand ca este un fals depus la dosar de mama . Pe ambele documente semnatura lui se afla in dreptul vanzatorului al acelei masini (care nu a fost cumparata de mama in timpul casatoriei ). In timpul procesului toti martorii evident , au recunoscut semnaturile puse pe a 2-a chitanta de vanzare - cumparare pe care este scris numai numele mamei mele . Prima chitanta ( cea facuta de el semnatura mamei nu exista .) . Acum trebuie sa fac un fel de referat pe care sa-l atasez la dosar pentru noua infatisare de la sfarsitul lunii si am nevoi de ajutor pentru a -l compune . Ma puteti ajuta , va rog frumos ?
Intre ce ati spus la inceput si ce spuneti acum e o diferenta cat e de la cer la pamant. Inteleg ca e vorba de un partaj cu mult cantec, vanzarea masinii fiind doar unul dintre aspecte.De ce nu va luati un avocat bun care sa castige tot ce trebuie. Aveti impresia ca nu are rost sa cheltuiti pe avocati. Ba da, domnule, pentru ca ei pot face ce nu puteti dvs. Cereti avocatului sa va depuna chitanta pentru onorariul pe care i l-ati platit la dosar si va veti recupera cheltuielile: Veti castiga fara sa pierdeti nimic. Pe speta. Daca sotul mamei pierde procesul, fiind obligat de instanta la cheltuieli, il executati silit pe proprietatea lui (pe ce i se cuvine).Daca prezentati jumatati de masura pe forum, veti primi jumatati de sfaturi.

Alte discuții în legătură

Va rog mai raspundeti-mi la inca o nelamurire danutza20 danutza20 am primit de curand o citatie in care tatal meu cere partajul si specifica in citatie la un moment dat (prin avocatul sau) dupa ce specifica ce bunuri au fost ... (vezi toată discuția)
Declaratii false in procesul de partaj aniella70 aniella70 Buna ziua ! ma aflu in proces de partaj cu fostul meu sot din data de 18.02.2013 . Cererea de chemare in judecat a fost facut de el dar in cererea respectiv nu ... (vezi toată discuția)
Partaj mirunica89 mirunica89 In 2013 s-a finalizat divortul, cererea de divort a fost inaintata in 2011. Cat dureaza un astfel de proces?cat de costisitor este procesul si cat ar costa un ... (vezi toată discuția)