avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru o persoana cu handicap (surdo-muta)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru o persoana cu handicap (surdo-muta)

Buna ziua, numele meu este Iulian si sunt din Bucuresti.
Pentru ca sunt nou pe acest forum si pentru ca am observat ca tot incercand sa caut ceva pe unul din motoarele de cautare google, yahoo, bing... tot dau de topicuri discutate pe avocatnet.ro, m-am gandit sa public acest topic cu speranta ca voi gasi si eu raspunsuri la problema mea.
Multumesc anticipat.
De ceva timp incerc sa caut informatii privind legislatia romaneasca, privind dreptul unei persoane cu handicap ( surdo-muta ) mai exact in ce masura o persoana din romania (adulta) poate obtine o pensie de handicap.
Intrucat persoana la care ma refer nu are certificat de handicapat desi are in jur de 30 de ani ( handiacap de la nastere ) si cred ca o persoana de acest fel poate beneficia de un ajutor banesc din partea statului.
Care sunt pasi de urmat intr-un asemenea caz ?
Carei autoritati trebuie sa ma adresez in primul rand ?
Exista sansa sa capete o asemena pensie ?
In acelasi timp daca cineva cunoaste programe de integrare sociala a persoanelor de acest fel va rog sa-mi spuneti,
Societati comerciale care angajaza asemena persoane cu deficienta acuta de auz si vorbire pentru lucru manual etc.

ps . sunt fratele persoanei in cauza si incerc sa ii fac o viata mai usoara.
Va multumesc mult.
Primul pas este prezentarea la un medic de specialitate - orl care sa constate si sa confirme ca persoana sufera de respectiva afectiune, gradul bolii, gradul de recuperare, daca exista sau nu. Medicul va va explica cu siguranta ce trebuie sa faceti mai departe. In primul rand afectiunea/handicapul trebuie constatat si certificat medical. Abia apoi veti putea sti care sunt urmatorii pasi, in functie de boala, gravitatea si stadiul sau, etc.
Buna ziua,

Cred ca cel mai bine ar fi ca fratele sa mearga la Asociatia Surzilor din Romania (Str. Italiana, Nr. 3, peste drum de Biserica Ameneasca si BVB) unde va primi toate informatiile necesare la biroul 3 de la etajul 1.

Fratele dvs. are dreptul la mai multe facilitati fiscale si drepturi sociale pe care am sa le mentionez mai jos:
1. Indemnizatie de handicap si buget complementar in valoare cumulata de 234 lei (handicap accentuat)
2. Scutire de la plata impozitului pe venit la functia de baza.
3. Scutire la plata impozitului pe imobilul proprietate personala unde are domiciliul
4. 6 calatorii dus-intors cu CFR gratuite la clasa II-a.
5. Legitimatie de transport in comun gratuita la nivel national
6. Decontarea contravalorii abontamentului de 62 calatorii la Metrorex
7. Dispozitivelor medicale gratuite (daca se poate implanta)
8. Legitimatie-card pentru parcare in locuri pentru persoanele cu handicap valabil in intreaga Uniune Europeana.
9. Pensionare cu reducerea varstei de pensionare cu 10 ani (la 55 ani) si scaderea stagiului complet de cotizare la 23,4 ani

Pentru a beneficia de toate aceste drepturi, fratele trebuie sa se prezinte la Serviciul de evaluare complexa a persoanei adulte cu handicap din cadrul DGASPC-ul de sector unde va fi supus unei evaluari. Să aiba si documente de la doctorul de familie care sa arate cand a fost constat handicapul.

Daca merge la Asociatie (denumit de persoanele surde „club” ) :P va primi toate informatiile necesare si tot sprijinul necesar, inclusiv interpret mimico-gestual. Presupun ca stie limbajul semnelor.

Documente necesare:

DOSAR CU ªINÃ
ACT DE IDENTITATE - original şi copie xerox;
În funcţie de statutul socio-profesional:
ADEVERINŢÃ DE SALARIAT - pentru salariaţi - în original;
sau
DECIZIE DE PENSIONARE (pensie limită de vârstă sau pensie de invaliditate cu specificarea datei de revizuire) şi ULTIMUL TALON DE PENSIE - pentru pensionari - în copie xerox;
sau
ADEVERINŢÃ DE LA ADMINISTRAŢIA FINANŢELOR PUBLICE - pentru cei care nu realizează venituri - în original;
DOCUMENTE MEDICALE necesare evaluării complexe realizată în conformitate cu criteriile medico-psihosociale emise prin Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice Nr.762/1.992/2000:
SCRISOARE MEDICALÃ - TIP, completată de medicul de familie cu bolile aflate în evidenţă, pentru persoanele care depun dosarul pentru prima dată -în original; (anexă)
SCRISOARE, REFERAT SAU CERTIFICAT MEDICAL DE LA MEDICUL SPECIALIST cu specificare diagnosticului, a stadiului bolii şi a stării prezente şi - după caz - data debutului bolii - în original;
ALTE ACTE MEDICALE (BILETE DE IEªIRE DIN SPITAL, ANALIZE MEDICALE, COPII FIªE DISPENSARIZARE, etc.)
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
=D> @Alex_Muntean

Perfecta dreptate, Acolo la asociatia surzilor din Romania filiala Bucuresti ii veti gasi pe domnul presedinte Oprea Aurel si pe asistentul social Muntean Ion.
Ma mira faptul ca desi este surdo-muta de aproape 30 ani si nu i se stie drepturile ca persoana cu handicap. Ma refer ca trebuie sa fii fost facut scoala ptr surzi in Bucuresti pe calea Grivitei ( surdo-muti) sau str Busolei nr 6 ( Hipoacuzici),iar mai departe lua legatura cu semenii sai care au certificate incadrate in handicap ptr a primi astfel de facilitati
Tarzan2012 a scris:

=D> @Alex_Muntean

Perfecta dreptate, Acolo la asociatia surzilor din Romania filiala Bucuresti ii veti gasi pe domnul presedinte Oprea Aurel si pe asistentul social Muntean Ion.
Ma mira faptul ca desi este surdo-muta de aproape 30 ani si nu i se stie drepturile ca persoana cu handicap. Ma refer ca trebuie sa fii fost facut scoala ptr surzi in Bucuresti pe calea Grivitei ( surdo-muti) sau str Busolei nr 6 ( Hipoacuzici),iar mai departe lua legatura cu semenii sai care au certificate incadrate in handicap ptr a primi astfel de facilitati


Imi cer scuze ca am omis partea scolara :
A urmat scoala speciala de hipoacuzici nr.2 din sectorul 6. clasele 1-8.
Apoi a facut 3 ani scoala profesionala pe str. Austrului sectorul 2.
Va multumesc foarte mult, sper sa fie de folos si altora acest topic.
O zi excelenta.

@ Juliu

Daca a facut scolile mentionate de dvs,cu siguranta stie limbajul mimico-gestual,comunicarea prin semne,iar dupa absolvirea scolilor,cu siguranta ca s-a integrat in club devenind membra a asociatiei surzilor din Romania,la filiala Bucuresti.
Apoi normal ca ar trebui sa aiba certificat de handicap,ca salariatii ii ajuta oe surzi in obtinerea de facilitati,deci.....cred ca si acum are astfel de facilitati,sau poate dvs ati vrut sa vedeti ce facilitati are dreptul?
Daca vreti sa stiti mai multe,studiati legea 448/2006
Succes

Alte discuții în legătură

Nulitate absoluta contract Lucian_bz Lucian_bz Buna ziua tuturor, Ma lovesc din nou de o speta interesanta: Avem Art. 69 din legea 448/2006: [quot]Art. 69 (1) Autoritatile si institutiile ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere persoane surde ContSters98245 ContSters98245 Buna seara, Persoanele cu handicap auditiv (surzi, sudo-muti) au dreptul să obtina permis de conducere? (vezi toată discuția)
Surdomuditate dydy88 dydy88 Buna ziua va rog sa ma ajutati urgent, parinti mei sunt surdomuti si as dori sa le iau proteze auditive dar translatorul lor une sunt inscrisi la liga ... (vezi toată discuția)