avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Solutionare contestatii creante in baza art. 73
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Solutionare contestatii creante in baza art. 73

Buna ziua,
Sunt creditor la o firma in insolventa, data stabilita prin sentinta de deschidere a procedurii pentru definitivarea tabelului creantelor a fost in luna aug 2011.
S-a facut tabelul preliminar, la care debitorul a contestat creantele tuturor creditorilor, din motive aiurea, fie ca sunt nefondate, fie ca sumele sunt prea mari.
La data stabilita pentru definitivarea tabelului, judecatorul sindic a conexat toate contestatiile la creante intr-un dosar, si de atunci se tot amana cu cate 2 luni.
In baza art .73, alin 3, nu s-ar putea cere jud sindic SOLUTIONAREA DEODATA A TUTUROR CONTESTATIILOR LA CREANTE, cele care necesita probe fiind puse sub conditie?
Daca da, cine ar tb sa ceara acest lucru? Oricare creditor, sau Comitetul Creditorilor ar tb sa se intruneasca cu acest punct pe ordinea de zi si sa voteze o hotarare in acest sens?
Trebuie timbrata actiunea?
Multumiri anticipate !

Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 05:46, 7 Mai 2012
judecatorul sindic a conexat toate contestatiile la creante intr-un dosar, si de atunci se tot amana cu cate 2 luni.
In baza art .73, alin 3, nu s-ar putea cere jud sindic SOLUTIONAREA DEODATA A TUTUROR CONTESTATIILOR LA CREANTE, cele care necesita probe fiind puse sub conditie?

De ce se amana solutionarea ???
Nu trebuie sa cereti solutionarea deoadata a tuturor contestatiilor deoarece prevederea este in Lege
Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2012
Adrian Stoica, Practician in insolventa
La primul termen , debitorul a spus ca se afla in faza finala a unui proces cu un creditor, si jud sindic a dat un nou termen. La termenul urmator, avocatii unor creditori au cerut amanarea, deoarece aveau procese la Curtea de Apel. La termenul urmator, debitorul a cerut amanarea pe motiv ca urmeaza sa se pronunte sentinta, la acel proces cu creditorul. La alt termen, un creditor a cerut expertiza contabila, etc
La cererea noastra adresata jud sindic sa judece conf art. 73, acesta, mirat a spus ca pana nu se clarifica de partea cui e dreptatea, nu poate sa intocmeasca tabelul definiv . Apoi a spus sa introducem o actiune, si s-o timbram. Am introdus actiunea, dar intreb daca nu ar fi util sa cerem intrunirea Comitetului Creditorilor care sa voteze o hotarare in acest sens..

Judecatorul pare dispus sa astepte clarificarea creantelor, rezultatul unor expertize, etc. Problema este ca exista multi creditori cu creante certe, lichide si exigibile, care, datorita conexarii tuturor dosarelor, pierd timpul inutil pana cei cu creantele in disputa isi vor clarifica probemele.

Ce putem face, pt a-l determina pe judecator sa intocmeasca tabelul definitiv, a,i, procedura sa nu stagneze??? Daca am avea tabelul definitiv, in 30 zile s-ar propune planul de reorganizare, iar clarificarea creantelor inscrise sub conditie, s-ar putea face in paralel.

Va rog ajutati-ma, nu mai stiu ce actiuni sa intreprind, simplul fapt ca legea explica aceasta situatie la art. 73 pare sa nu fie de ajuns !!!

La cererea noastra adresata jud sindic sa judece conf art. 73, acesta, mirat a spus ca pana nu se clarifica de partea cui e dreptatea, nu poate sa intocmeasca tabelul definiv

NU jud sindic intocmeste tabelul definitiv ci adm judiciar dupa solutionarea tuturor contestatiilor !!

Daca am avea tabelul definitiv, in 30 zile s-ar propune planul de reorganizare, iar clarificarea creantelor inscrise sub conditie, s-ar putea face in paralel.

Asa cum am spus tabelul definitiv nu poate fi intocmit fara solutionarea tuturor contestatiilor
Daca debitorul doreste reorganizare problema e si mai complicata deoarece prin plan se propun ce creante se vor platii si in ce procent ....
andreisimon a scris:

Ce putem face, pt a-l determina pe judecator sa intocmeasca tabelul definitiv, a,i, procedura sa nu stagneze??? Daca am avea tabelul definitiv, in 30 zile s-ar propune planul de reorganizare, iar clarificarea creantelor inscrise sub conditie, s-ar putea face in paralel.

Intrebarea pe care vroiam sa o adresez era:
Ce putem face pentru a-l determina pe judecator sa SOLUTIONEZE, chiar si extrem de tardiv, DEODATA, toate contestatiile, conf art. 73, astfel incat administratorul sa poata intocmi tabelul definitiv.
Chiar daca legea spune clar ce trebuie sa faca judecatorul, acesta este extrem de prudent, si amana "fara numar"solutioanarea contestatiilor.

Scuze pentru exprimarea neclara!
nimic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cere suspendarea vanzarii? chrissrea chrissrea Buna ziua! Sunt administrator special al unei societati in faliment. Mentionez ca in calitate de fost actionar si salariat am si eu o suma de bani cu care ... (vezi toată discuția)
Contestatie tabel preeliminar creante stelian67 stelian67 Sunt creditor inscris in tabelul preeliminar al creantelor alaturi de alti 6 creditori. M-ar interesa catre cine se adreseaza contestatia impotriva acestui ... (vezi toată discuția)
Cum fac dovada neprimirii notificarii Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Azi am aflat ca nu sunt trecut in tabelul definitiv de creante. Lichidatorul mi-a aratat confirmarea de primire a notificarii, trimisa pe adresa mea de ... (vezi toată discuția)